Bianca Verberkt.
Bianca Verberkt.

Patiënt staat centraal bij Tandprothetische Praktijk Verberkt

Zakelijk 1.707 keer gelezen

OSS | Tijdens het gesprek over de historie van Tandprothetische Praktijk Verberkt pakt eigenaresse Bianca Verberkt er een oude foto bij. Ze is op dat moment nog geen 10 jaar jong, maar ze staat al met een witte jas bij haar vader Bob in de praktijk. Bianca trad later in de voetsporen van haar vader en nam in 2011 de praktijk aan de Hescheweg 48a over. De praktijk voor tandprothetiek & implantogie is een begrip in Oss en heeft in de loop der jaren een grote patiëntenkring opgebouwd. "Dat komt niet alleen omdat kwaliteit bij ons altijd centraal staat, maar ook omdat we tijd voor de patiënt nemen", aldus Bianca.

Bianca's vader Bob werkte als tandtechnieker bij een tandtechnisch laboratorium in Oss. Hij was ambitieus, maar in de crisis raakte hij zijn baan kwijt. Vanuit de schuur van hun woning aan de Spieghelstraat in Oss maakte hij vervolgens protheses in opdracht van diverse tandartsen. Hij bleef ambities houden, maar mocht bepaalde werkzaamheden niet uitvoeren omdat hij geen arts was volgens de wet BIG. Om zich verder te ontwikkelen, raakte hij eind jaren '60 met een aantal andere tandtechnici in gesprek. Dat gebeurde allemaal in het geheim. De groep kreeg het plan om een opleiding tot tandprotheticus te starten. Er werd in kaart gebracht welke kennis er nodig was en wat er allemaal aan bod moest komen. Diverse professoren werden benaderd om les te komen geven en uiteindelijk ging de opleiding van start.

Erkenning
Verberkt volgde de opleiding naast zijn eigen werk. In 1977 verhuisde het gezin naar de Hescheweg in Oss. Vervelen hoefde hij zich zeker niet, vooral niet toen hij de vraag kreeg of hij zijn oude werkgever wilde overnemen. Dat deed hij, maar toch bleef de ambitie om tandprotheticus te worden. Na het volgen van de opleiding was hij de derde die het diploma kreeg van de Stichting Nederland Tandprothetisch Instituut. Erkend voor de ziektekostenverzekeraars was de beroepsgroep nog niet, maar hij werkte vaak voor particulieren. Toen in 1997 ook deze verzekeraars met de tandprothetici in zee gingen, zorgde dat voor een flinke groei van het aantal patiënten. Bianca: "Toen waren we ineens toegankelijk voor iedereen. Qua werkzaamheden veranderde er niets voor ons. Kwaliteit heeft altijd voorop gestaan. Vroeger werd er door veel praktijken onderscheid gemaakt tussen 'particuliere tanden' en 'ziektefonds tanden'. Bij ons staat de patiënt centraal en moet het gewoon altijd goed zijn. Dat was vroeger zo en zal altijd zo blijven."

Esthetisch
Dat Bianca de passie van haar vader overnam, was snel duidelijk. Als kind vond ze het al geweldig om te kijken naar zijn werk. Ze besloot om de opleiding tot Tandprotheticus te gaan volgen en in december 1999 slaagde ze. "Ik denk dat ik de laatste gediplomeerde tandprotheticus van de vorige eeuw ben", zegt ze lachend. In 2000 sloot ze zich aan bij de maatschap van haar vader en in 2011 nam ze de praktijk over. "Wat ik zo mooi vind aan dit werk? Je maakt iets functioneels en daarnaast esthetisch fraai. Je haren, ogen en tanden, dat ben je en heb je altijd bij je." Bianca werkt in de praktijk samen met collega's Kees, Jacques en Naomi.


 

Mogelijkheden
Bij de praktijk zijn er veel mogelijkheden. Van een kunstgebit, klikgebit, deelgebit, noodgebit tot het opvullen van een gebit en reparaties. Bij bijvoorbeeld een kunst- of klikgebit gaat het om een langdurig proces. "Wanneer je tanden en kiezen gaat trekken krijg je eerst een noodprothese, die beste een jaar kan blijven zitten. Daardoor slinkt de kaak en dat is noodzakelijk voor het verkrijgen van een goed passende nieuwe prothese. Mocht dit allemaal niet het gewenste eindresultaat geven, dan kan er altijd nog over worden gegaan tot het plaatsen van implantaten met daarop een klikgebit. Vaak springen mensen dan een gat in de lucht omdat de prothese dan eindelijk op zijn plaats blijft zitten. We geven naast onze werkzaamheden een eerlijk advies en een goede uitleg".

Proces
Als een patiënt bijvoorbeeld een kunstgebit krijgt, dan wordt er een eerste afdruk gemaakt en vervolgens een tweede afdruk met heel nauwkeurig afdrukmateriaal om een precieze detailweergave van de kaak te verkrijgen. Daarna volgt de beetregistratie met het uitzoeken van de tanden. Hier mag uiteraard iemand bij aanwezig zijn en worden de persoonlijke wensen besproken. Nu volgt de pasfase van de prothese. Doordat de tandprotheticus de prothese zelf opstelt in was en de patiënt zelf behandeld, is de kans van slagen om tot een esthetisch fraai eindresultaat te komen groter. Op ons laboratorium wordt de wasprothese omgezet in de kunsthars, waarbij wordt gekozen voor het ouderwets persen. Dit is een veiligere procedure voor de patiënt in plaats van gieten. "Van het meetmoment tot de laatste stap, je bent erbij betrokken. We nemen ruim de tijd voor de patiënt We plannen een afspraak ruim. Aandacht voor de patiënt is belangrijk, we zijn absoluut geen fabriek."


Reparaties
Stel dat een prothese gerepareerd moet worden, dan is dat geen enkel probleem. De reparatie wordt verricht terwijl u wacht. "Dat hoort bij onze service, daar kunnen mensen altijd op rekenen. Het is ons doel om iedereen met een glimlach op het gezicht naar buiten te laten gaan."

Vergoedingen
De praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars. De prothese wordt voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering.

Informatie
Tandprothetische Praktijk Verberkt is gevestigd aan de Hescheweg 48a in Oss. Bereikbaar via telefoonnummer (0412) 62 56 38 of e-mailadres info@tppverberkt.nl.

Klik hier voor de eerdere verhalen van Geworteld in uw regio: https://publish.folders.eu/nl/fixed/1054058

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant