Afbeelding

MRSA in Bernhoven onder controle

Algemeen 467 keer gelezen

UDEN | De MRSA bacterie die onlangs op afdeling B2-oost (chirurgie) van Bernhoven was ontdekt is in het ziekenhuis onder controle. Alle patiënten die nu op de afdeling verblijven en alle medewerkers van B2-oost zijn negatief getest op MRSA.

Afgelopen dinsdag maakte Bernhoven bekend dat op afdeling B2-oost MRSA was geconstateerd bij een patiënt. Bij het daarop volgende onderzoek werd de bacterie ook bij een medewerker gevonden. Het ziekenhuis heeft direct alle protocollaire maatregelen genomen. Daarna is bij alle patiënten die nu op de afdeling verblijven en bij alle medewerkers van de afdeling een kweek afgenomen. Die blijkt nu dus negatief. Verdere verspreiding van de MRSA-bacterie heeft dus niet plaatsgevonden in het ziekenhuis. Van de patiënten die al thuis waren zijn nog niet alle uitslagen bekend. Dit heeft echter geen invloed op de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis. Een patiënt (waarvan de uitslag nog niet bekend is) die zorg nodig heeft kan in Bernhoven gewoon terecht. De patiënt wordt dan uit voorzorg verpleegd in isolatie.

MRSA
MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Het is een bacterie die verminderd gevoelig is voor de standaard antibiotica en als 'ziekenhuisbacterie' met name voorkomt in buitenlandse ziekenhuizen. Intensief contact tussen patiënten, verpleging, artsen en andere medewerkers die patiënten verzorgen/behandelen vormt een risico voor overdracht van de MRSA-bacterie. Dit maakt dat de MRSA zich met name in het ziekenhuis kan handhaven. Een MRSA is niet agressiever dan de gewone voor standaard antibiotica gevoelige Staphylococcus Aureus. Omdat MRSA buiten het ziekenhuis meestal wordt verdrongen door gewone huidbacteriën, hoeft men er buiten het ziekenhuis geen rekening te houden. In het ziekenhuis komen echter relatief veel infecties voor en krijgt de MRSA door antibioticumgebruik soms juist de overhand boven de gewone huidbacterie. Dit is de reden dat er een aantal maatregelen genomen worden, die alleen op het ziekenhuis zijn gericht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant