Afbeelding

'Pasen is een vrolijke tijd om nieuwe creaties te bedenken'

Zakelijk 143 keer gelezen

'Pasen is weer in aantocht en dan komt bij ons altijd de vraag: Wat was er eerder? De kip of het ei? En hoe gaan we deze dit jaar aankleden met de lekkerste chocolade? Maar om te beginnen: waar komt het gebruik van paaseieren vandaan?

Allereerst is Pasen natuurlijk een Christelijk feest en wordt door het Christelijk geloof de wederopstanding van Jezus gevierd, die op Goede Vrijdag (de vrijdag voor Pasen) gekruisigd werd. Van oudsher wordt dit met de Paashaas en paaseieren gevierd. De eieren werden van oudsher met Pasen verstopt als teken van vruchtbaarheid na de vastentijd. Omdat men tijdens de vasten geen eieren mocht eten werden de oude eieren niet gegeten maar beschilderd en verstopt in de tuinen en op de akkers.'

Paashaas 'De Paashaas is meer gelinkt met de lente als symbool voor vruchtbaarheid dan met het Christelijk geloof. De Paashaas is geëvolueerd naar een Haas met een mandje chocolade paaseieren op zijn rug. Die eieren verstopt hij dan in de tuin. Het leuke is dat in de loop der tijd de kip, paasei en de paashaas moderner worden in vormen en kleuren, maar niet alleen dat, ook in andere landen heeft men andere gebruiken met een paasei. Zo maakt men in België paaseieren gecombineerd met klokjes. Komt van een oude spreuk/liedje 'bim bam beieren de klokken leggen eieren'. Een Belgische collega chocolatier opende jaren geleden met Pasen zijn winkel in Nederland en maakte zoals gebruikelijk paaseieren met klokjes. Binnen een dag kreeg het commentaar van zijn klanten of hij al met kerstmis bezig was. Het gebruik van klokjes op paaseieren is dus bij ons geen gebruik. Pasen is weer een vrolijke tijd om nieuwe creaties te bedenken in chocolade, maar dan wel zonder klokjes.'

Chris van Kempen,
Christian Chocolaterie en Patisserie Oss

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant