MaasdijkMarathon 2016.
MaasdijkMarathon 2016.

'Wij willen ook het liefst terug naar het parcours zoals we het ooit hadden bedacht'

Sport 1.389 keer gelezen

OSS | Het nieuwe parcours van de MaasdijkMarathon is niet bij iedereen in de smaak gevallen. Zo is er op Facebook zelfs een pagina opgericht met de naam 'We willen de oude MaasdijkMarathon weer terug.' Voorzitter Jasper van Wordragen hoort de geluiden ook en hoopt dat er bewegingen ontstaan. "Wellicht staan er door dit gesprek nieuwe vrijwilligers op die ons willen helpen."

door Leon Voskamp

Op zondag 11 juni starten diverse disciplines vanaf de nieuwe start- en finishlocatie De Rusheuvel in Oss. Een grote verandering in vergelijking met voorgaande edities. Zo was de finish altijd in Ravenstein en vorig jaar in Megen. "Ik begrijp zeker de teleurstelling van mensen dat we afwijken van het originele parcours, al zijn de reacties van deelnemers zeker niet alleen negatief. We vinden het zelf ook vervelend, maar veiligheid staat bij ons bovenaan. Iedere deelnemer moet veilig mee kunnen doen. Langs veel plekken op het parcours, zoals bij kruisingen, moet iemand staan en het liefst twee. Tot nu toe is alles goed gegaan, maar als er ooit een ongeval gebeurt, dan staan de kranten ongetwijfeld vol en is Facebook te klein. Omdat we steeds meer moeite hebben om vrijwilligers te vinden, was dit niet meer te doen. Wat ook meespeelt is dat we in de glorietijd gebruik konden maken van de inzet van negentig leerlingen die hun maatschappelijke stage liepen. Dat is nu niet meer verplicht en er zijn dus veel minder handjes." Een optie was om meer professionele krachten in te huren. "Dat doen we bijvoorbeeld al met verkeersregelaars, maar nog meer professionals kost veel geld. Dat zorgt ook voor een duurder evenement en we willen het laagdrempelig houden. Bovendien liggen de sponsoren niet voor het oprapen."

Haalbare vorm
Dat Megen afviel als finishplaats, daar twijfelden het bestuur en het mede-organiserende Sport Expertise Centrum lang over. "Ondanks de goede samenwerking met vrijwilligers in Megen was de editie van vorig jaar toch niet veilig en was er kritiek op de krappe finishlocatie daar. Er zijn geen erge dingen gebeurd, maar wel kleine dingetjes zoals een deelnemers die verkeerd werd gestuurd. We zijn na de evaluatie gaan bedenken wat we konden gaan doen. Een jaar overslaan was een optie, maar niet wenselijk vanuit sporters perspectief. Daarom hebben we gekozen voor een vorm die haalbaar is. Met een start en finish in Oss kunnen we van 400 vrijwilligers teruggaan naar 250, al is dat nog steeds een flink aantal. Vanuit hier kunnen we gaan groeien. Zo is de 1/4 triathlon nieuw dit jaar." Vanavond zit onder andere Van Wordragen in Ravenstein om de tafel met mensen die tegenstander van het nieuwe parcours zijn. "Ik heb de initiatiefnemer van de Facebook-pagina benaderd voor een gesprek en daar zijn meer mensen bij aanwezig. Voor ons de kans om duidelijk te maken dat we diep in ons hart er hetzelfde instaan. Wij willen ook het liefst terug naar het parcours zoals we het ooit hadden bedacht. Of we in de toekomst terugkeren naar het oude parcours? Dit jaar kunnen we niet meer afzeggen, daarvoor zijn al teveel afspraken gemaakt. Maar na de komende editie gaan we opnieuw met diverse partijen evalueren of het mogelijk is. Een forse uitdaging."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant