Leon Sport: op bezoek bij Yogaland. (Foto: Hans van der Poel)
Leon Sport: op bezoek bij Yogaland. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: een les Ashtanga Yoga van Theo Smits bij Yogaland

Sport 751 keer gelezen

OSS | Daar lag ik dan: op een matje onder een warme lamp met als achtergrondgeluid de zee en vogels. Nee, ik lag met dit lekkere weer niet op het strand van Scheveningen, maar op de grond van Yogaland aan de Teugenaarsstraat 1 in Oss. Daar kreeg ik de kans om zelf te ervaren wat yoga is en wat het met je kan doen. Anderhalf uur later was ik een ervaring rijker. En het was verrassend leuk!

Vraag op straat tien mensen wat ze van yoga vinden en ik gok dat acht mensen het iets zweverigs vinden. Voordat ik Theo Smits, de eigenaar van Yogaland, kende, hoorde ik ook bij die acht. Theo vertelde me al meerdere malen met passie over yoga en mijn beeld begon te veranderen. Maar eigenlijk moet je het dan ook zelf ervaren en Theo nodigde me dan ook uit om een les Ashtanga Yoga mee te doen. Daar zat ik dan maandagochtend om 8.45 uur op een yogamat. Eerlijk is eerlijk: ik had zelf nooit verwacht ooit aan yoga te doen. Maar dat ik een verkeerd beeld had, bleek al snel. Het is heel wat intensiever dan ik had verwacht. Mijn been hoefde ik niet in mijn nek te leggen, maar met bepaalde krachts- en stretchoefeningen was het toch flink aanpoten. De juiste ademhaling doet echter veel. Theo leerde me de ademhaling en toen ik dat deed, bleek ik ineens een stuk leniger dan ik ooit was geweest.

Relaxed
Na anderhalf uur inspanning was de afsluiting zeer relaxed. Al liggend op een matje met gesloten ogen waande ik me op een tropisch eiland en viel ik zelfs bijna in slaap. "Hoe vond je het dat het ging?", vroeg Theo aan me. "Best goed eigenlijk, jammer dat het afgelopen is", reageerde ik. "Je hebt aanleg", zei een vrouw iets verderop tegen me. Van binnen moest ik lachen: ik sta binnen de familie met mijn 1.97 meter toch echt bekend als een stijve plank.

Yoga voor mannen
Terug op de redactie ging ik online op zoek naar mooie yogaverhalen. Wat mij opviel, is dat in veel landen de sport (veel) populairder is dan in Nederland. Volgens Theo is er nog een hoop te bereiken in ons land, zeker als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Amerika. "Daar is één op de drie yogi (beoefenaar van yoga) een man, hier is dat zo'n één op de acht. In de grotere steden van Nederland zijn er meer nationaliteiten en daar is het al wel populairder bij mannen. Het is één van mijn doelen om yoga ook hier te laten groeien. Bij mannen zie je de populariteit toenemen. Van een motorcrosser, vechtsporter, voetballer tot vrachtwagenchauffeur, ze weten de weg te vinden. De redenen zijn divers. Van lekker het hoofd leegmaken, het sterker maken van het lichaam tot blessurepreventie voor het hardlopen."

Concentratie
Volgens Theo heeft yoga je veel te bieden. "Er komt zoveel bij kijken; van kracht, souplesse tot concentratie. Je kunt het ook perfect combineren met andere sporten. Het is geschikt voor iedereen. Voor jongeren, maar ook zeker voor mensen die wat ouder worden. Je spieren worden dan toch wat minder elastisch en yoga is ideaal om soepeler te worden." Voordeel van yoga is dat je het ook thuis kunt beoefenen. "Iedereen heeft weleens mindere periodes. Of stel je voor dat je het erg druk hebt en gestrest bent. Met yogaoefeningen krijg je rust in je hoofd."

'Hard werken'
Naast me op de bank schuiven Coby Romijnders en Ingrid Pronk aan. Beiden zijn erg te spreken over yoga. "De meeste mensen hebben het vooroordeel dat we op een matje thee zitten te drinken en niets doen. Maar het is hard werken en perfect om je hoofd leeg te maken. Je maakt deel uit van een groep, maar je bent heel erg met jezelf bezig. Als je naar de sportschool gaat, kun je je soms afvragen wat je eigenlijk allemaal precies hebt gedaan. Met yoga gebruik je het hele lichaam. Je wordt er sterker en soepeler van."

Yogavormen
Bij Yogaland worden diverse yogavormen aangeboden: traditionele Ashtanga Yoga, rustige Awareness Yoga, Yin Yoga en door het Smits ontworpen Cross Yoga; een combinatie van klassieke yoga, elementen uit de vechtsport en functionele fitnesstraining. Meer informatie op www.yogaland.nl. Bereikbaar via (06) 46 07 75 24 en e-mailadres info@yogaland.nl.

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail dan naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant