Leon Sport: op bezoek bij Aross. (Foto: Hans van der Poel)
Leon Sport: op bezoek bij Aross. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij de Osse roeivereniging Aross

Sport 414 keer gelezen

OSS | Nederland is mondiaal gezien een respectabel roeiland. Ook tijdens de Olympische Spelen vorig jaar pakten de oranje roeiers meerdere medailles. Vooral onder studenten is het een populaire sport, maar hoe zit dat bij 'burgerverenigingen' zoals de Osse roeivereniging Aross? Ik nam afgelopen zaterdag tijdens de open dag een kijkje en mocht zelf ook de boot in. Dat was genieten.

Toen ik aankwam bij de accommodatie aan de Ossestraat 13 tussen Oss en Macharen werd ik van harte welkom geheten door een aantal enthousiaste vrijwilligers. Vrijwel direct kwam Caré Groenendijk naar me toe. Ze stelde me voor aan secretaris Luus Hendriks en we namen plaats in het clubhuis. En wat voor een clubhuis. Met sportieve foto's aan de wand en een roeiboot boven de bar is het een thuishonk in stijl. Caré: "Dit is één van de mooiste clubhuizen van burgerverenigingen in Nederland."

Diversiteit
Aross is een roeivereniging met 130 leden. De laatste jaren neemt dat aantal iets toe. Binnen de vereniging zijn er allerlei mogelijkheden. Zo zijn er leden die alleen recreatief roeien, maar ook zijn er meerdere wedstrijdteams. Ook wordt er door leden regelmatig meegedaan aan recreatieve of competitieve tochten. Aross heeft een jeugdgroep van zo'n vijftien tot twintig jongeren. Vanaf 11 jaar kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Om eerst kennis te komen maken, mogen belangstellenden drie keer gratis komen kijken en meedoen. Dat is nu mogelijk voor het voorjaarstraject. Als ze het leuk vinden, kunnen ze daarna een traject aangaan van zeven weken. "Daarbij kun je dan meerdere keren per week trainen, ook in het weekend of 's avonds. Na deze zeven weken heb je de basis van het roeien onder de knieën", aldus Luus. Wie kent ze niet en ik heb het ook vaak gezien: mensen die in de sportschool op een roeiapparaat gaan zitten en totaal de verkeerde techniek gebruiken. Caré: "Roeien is een sport waar veel techniek bij komt kijken en daarom is het moeilijker dan veel mensen denken. 80 procent komt vanuit je benen, maar je traint ook je rug- en buikspieren. Blessuregevoelig is het niet. Wat is er eigenlijk mooier dan roeien? Het is een teamsport (of je geeft de voorkeur aan alleen roeien in een skiff, red.), je wordt er krachtiger, soepeler en conditioneel sterker van en het is een buitensport. Je komt op zoveel mooie plekjes."

Vloot
Na de informatie over Aross kreeg ik een rondleiding over het terrein. Zo liepen we de loods in met de verschillende boten. "We hebben hier een mooi en goede vloot. Er wordt veel in vier persoons boten geroeid, maar ook in achten, tweetjes of in een skiff (één persoon, red.)", zegt Caré. "We hebben een financieel gezonde vereniging en kunnen onze vloot op een goed niveau houden. Vrijwel jaarlijks kunnen we een nieuwe boot aanschaffen. We hebben ook een eigen werkruimte waarin vrijwilligers de boten opknappen. Sowieso hebben we fanatieke vrijwilligers. We helpen elkaar binnen de vereniging, zoals het draaien van een kantinedienst, het begeleiden van de jeugd en/of nieuwe leden en het terrein en de loods orde houden."

Techniek
Genoeg gepraat, het was tijd voor actie. Maar om eerst de techniek te leren, kreeg ik eerst een korte les op de ergometer. Zoals Caré al eerder aangaf, je gebruikt met roeien vooral je benen. Na een paar tips, had ik het aardig onder de knie. Ik mocht het water in en er werd een team geformeerd met daarin naast mij drie ervaren roeiers en stuurman John Buters. Roeien ziet er zo makkelijk uit, maar dat is het niet weet ik nu uit eigen ervaring. Na een aantal baantjes langs het water tussen Oss en Macharen, ging het wel steeds beter met mijn prestaties. Op het laatste rechte stuk had ik zelfs tijd om niet alleen op mijn eigen techniek te letten, maar ook naar de natuur te kijken. Wat rustgevend!

Roeiwater
"Het is inderdaad heel fijn water", vult Luus aan als ik weer terug op de kant ben. "Er komen weleens boten voorbij, maar veiligheid gaat boven alles en we passen goed op. Het is voor leden ook mogelijk om onder de brug van Macharen te roeien en naar de Maas te gaan. We hebben in de omgeving prachtig roeiwater." Meer info op www.aross.nl.

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail dan naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant