Hendriks Bouw en Ontwikkeling.
Hendriks Bouw en Ontwikkeling.

Hendriks Bouw en Ontwikkeling bouwt al bijna 100 jaar aan een betere wereld

Zakelijk 1.273 keer gelezen

In 2022 bestaat Hendriks Bouw en Ontwikkeling precies 100 jaar. Een mijlpaal, die algemeen directeur Lambèr Hendriks kracht wil bijzetten met het behalen van een belangrijke ambitie. Het Osse bedrijf moet dan het meest innovatieve bouw- en installatiebedrijf van Nederland zijn.

"Hoe ik onze band met Oss zou omschrijven?" Lambèr Hendriks lacht en loopt naar de boekenkast op zijn werkkamer. "Kijk", wijst hij naar het voorwoord van de familiekroniek die Gerard Ulijn schreef. "We gaan in ieder geval terug tot 1635. Toen waren we nog brouwers, later werden we bouwers. Alle generaties die dit bedrijf hebben geleid, zijn geboren en getogen in Oss. En dat geldt ook voor de volgende generatie, die zich aan het klaarstomen is om het roer over te nemen." Het moge duidelijk zijn: Hendriks Bouw en Ontwikkeling is met hart en ziel verbonden aan Oss en omgeving.

Op en top Oss' bedrijf
Een rondgang door de stad bevestigt dat. Maar liefst 6.000 van de woningen in Oss zijn door Hendriks gebouwd. De Ruwaard, Ussen, de herstructurering van de Schaepmanlaan en de Zeeheldenwijk, de bouw van de Piekenhoef, de komst van de Talentencampus: overal heeft Hendriks zijn stempel gezet. En of het nou gaat om FC Oss, MuzeMisse, Fantastival, Winterland of de MaasdijkMarathon: ook op sociaal-maatschappelijk gebied heeft het bedrijf vele initiatieven een flinke impuls gegeven. "Dus ja, ik durf wel te zeggen dat we een op en top Oss' bedrijf zijn", aldus Lambèr Hendriks, terwijl hij het boek weer zorgvuldig in de kast zet. "Daar zijn we trots op, maar ook dankbaar voor."

Bouwen kan altijd beter
Toch kijken de ruim 200 medewerkers ook verder. Zo bouwden ze in Wageningen het Plus Ultra-gebouw, dat nét naast de titel Beste Gebouw van Nederland greep. En in Eindhoven verrees onlangs het Europese hoofdkantoor van Shimano, waar Hendriks integraal verantwoordelijk voor was. Dat wil zeggen: niet alleen voor de bouw, maar ook voor de installaties. Hendriks Bouw en Ontwikkeling werkt namelijk nadrukkelijk samen met dochteronderneming Schrijvers Technische Installaties.

Comfortabeler
Hoe is dat zo gekomen: van een kleine Osse aannemer naar een landelijk toonaangevend bedrijf? Hendriks: "Dat zit 'm waarschijnlijk in het feit dat we hier de lat automatisch altijd weer hoger leggen. En dan heb ik het niet over groei, maar over de wens om de dingen beter te doen. We vinden hier namelijk dat bouwen altijd beter kan. Zodat mensen gezonder en comfortabeler kunnen wonen en werken. In een bebouwde omgeving die steeds veiliger, gezonder en duurzamer wordt. Dús gaan we op zoek naar manieren om dat mogelijk te maken."

In de genen
Het is blijkbaar iets wat in de genen zit, want ook grootvader Bijs en vader Lambert zetten zulke stappen. Neem de periode na de oorlog. Het land was in wederopbouw, er moesten ontzettend veel nieuwe woningen worden gerealiseerd. Lambert Hendriks zette daarom sterk in op 'arbeidsbesparende woningbouw'. Met gietbouw en prefabricage behaalde hij een ongekende mate van efficiency. "En als ik zie waar mijn zoons mee bezig zijn", aldus Hendriks, "dan zijn we opnieuw geweldige slagen aan het maken. Ik durf best te zeggen dat we aan het begin staan van een revolutie op het gebied van het 3D-betonprinten. En de basis daarvoor wordt mede hier gelegd, 'gewoon' op een Oss' bedrijventerrein."

Innovatie
Die continue drang tot innovatie heeft ertoe geleid dat Hendriks is uitgegroeid tot koploper. Maar als er iets is waarvoor Lambèr Hendriks waakt, is het kijken naar de eigen prestaties. "Vergis je niet, ook wij hebben zeer zware tijden gekend. Zeker in de crisis van de afgelopen jaren. Maar daar hebben we wel van geleerd. Onder meer dat bouwen meer dan ooit iets is wat je samen doet. Samen met je opdrachtgevers, maar ook met je ketenpartners: van architect tot en met onderaannemers. Want alleen door je krachten te bundelen, creëer je maximale klantwaarde."

Dome-X
Het harde bewijs dat Hendriks die filosofie aanhangt, is Dome-X, pal naast het kantoor van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. Dit gebouw – bedacht, ontwikkeld en gebouwd door Hendriks – staat geheel in het teken van
kennisuitwisseling, innovatie en co-creatie. Dagelijks komen er tal van bedrijven en organisaties om samen te werken aan de oplossingen van de toekomst: van prototypen tot complete business cases.
Vertrouwen
Lambèr Hendriks sluit af: "Het is prachtig om te zien wat daar gebeurt. Daar ben ik wel trots op, ja. Maar ik ben realistisch genoeg om erbij te zeggen dat het ook gewoon noodzaak is. Alleen door voortdurend te blijven zoeken naar betere oplossingen, kunnen we een betere wereld creëren. En kunnen wij daar als bedrijf het voortouw bij nemen. Ik zie de toekomst dus vol vertrouwen tegemoet. In 2022 komt het meest innovatieve bouw- en installatiebedrijf van Nederland uit Oss."

Beste werkgever
Wie het meest innovatieve bedrijf in zijn sector wil zijn, heeft daarvoor de juiste mensen nodig. Enerzijds moeten zij vaktechnisch hun mannetje staan, anderzijds wordt van hen creatieve denkkracht gevraagd. Innoveren, samenwerken en communiceren zijn eigenschappen die daarbij steeds belangrijker worden. Mensen die daarover beschikken, liggen niet voor het oprapen. Hendriks heeft daarom nóg een ambitie: de beste werkgever zijn, samen met dochteronderneming Schrijvers Technische Installaties.

Goed geregeld
Daar investeren ze dan ook stevig in. Allereerst door een zeer betrouwbare werkgever te zijn; de arbeidsvoorwaarden zijn er uitstekend en de alledaagse dingen – van IT tot materieel – zijn meer dan goed geregeld. Wie wil, heeft daarnaast alle kansen om zich te ontplooien; er is veel aandacht voor scholing, en jong en oud werken samen om van elkaar te leren. Een leven lang leren dus. Voor de nieuwkomers is er bovendien Hendriks Jong Professionals, een programma dat kennisdeling bevordert en bijdraagt aan een snelle kennismaking met het DNA van de organisatie. Tot slot is Hendriks een fantastische 'speeltuin' voor bouwprofessionals die graag mee willen werken aan de toekomst van de bouw. Er wordt veel geïnvesteerd in technische ontwikkelingen, en in Dome-X vinden bijna dagelijks kennissessies plaats.

Geïnteresseerd in een baan bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling of Schrijvers Technische Installaties? Kijk voor meer informatie op de website http://www.hendriksbouwenontwikkeling.nl of www.sti-oss.nl. Of bel met Liesbeth Bakker: (0412) 66 94 44.

Hendriks Bouw en Ontwikkeling.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant