Les van Dick Hubertus bij OLTC Hartog. (Foto: Hans van der Poel)
Les van Dick Hubertus bij OLTC Hartog. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij oudste Osse tennisclub O.L.T.C. Hartog

Sport 927 keer gelezen

OSS | Tennis is één van de populairste sporten van Nederland. Persoonlijk heb ik nog nooit een les gehad, tot aan afgelopen vrijdag. Toen stond ik op de baan van O.L.T.C. Hartog tegenover vicevoorzitter Dick Hubertus. De zoon van een tennisleraar leerde me de basistechniek. Ik kreeg ook de kans om kennis te maken met de oudste tennisvereniging van Oss. Na voetbalvereniging O.S.S.'20 zelfs de oudste sportvereniging van de gemeente Oss.

O.L.T.C. Hartog viert op zondag 7 mei het 90-jarig bestaan. Op 1 mei 1927 werd de club opgericht. Acht medewerkers van Hartog's vleesfabrieken met hun partners waren de eerste leden. Alle Osse tennisverenigingen, behalve Breakpoint, vinden hun oorsprong in het Osse bedrijfsleven. T.O.Z. was de afkorting voor Tennisvereniging Organon Zwanenberg; de tegenwoordige Tennisvereniging Oss Zuid. Helios komt voort uit tapijtfabriek Bergoss en Phiteos was de bedrijfsvereniging van Philips.

Molenstraat
De eerste voorzitter en mede-oprichter van de Osse Lawn Tennis Club Hartog was Arnold den Hartog. De huidige voorzitter is René de Haard. "Tot 1964 speelden we op twee gravelbanen aan de Molenstraat, recht tegenover IJssalon Venezia. De banen lagen op een terrein dat werd omsloten door het protestants kerkje, de bijbehorende pastorie en het belastingkantoor aan de Walstraat. Daar is nu het parkeerterrein en de voormalige V&D. In 1964 zijn we met de club naar de Aengelbertlaan verhuisd. Daar hebben we een prachtig park met clubhuis en vijf banen. Ik prijs me gelukkig voorzitter te mogen zijn van een actief en capabel bestuur dat goed bezig is om de club sportief, financieel en materieel gezond te houden."

Ledenbestand
O.L.T.C. Hartog heeft een ledenbestand met een gemiddeld wat hogere leeftijd en zelfs twee 90-jarigen die nog actief spelen. "Desondanks zijn we een actieve en levende club. Zo zijn we drie banen aan het vernieuwen die op 7 mei officieel in gebruik worden genomen. Ook het parkeerterrein is recentelijk opgeknapt." Bij O.L.T.C. Hartog wordt vooral recreatief gespeeld. Er spelen enkele teams in de zaterdagmiddagcompetitie en een aantal leden is actief bij toernooien in de omgeving. "We spelen op een prachtig gelegen park in de bossen met een leuk clubhuis waar het voor jong en oud goed toeven is. We zijn blij dat we over een grote groep vrijwilligers beschikken die actief zijn met baanonderhoud, het beheer van het park, de organisatie van toernooien, werving van sponsoren en andere werkgroepen. Met een groot gazon en talloze bomen hoeven leden met groene vingers zich dan ook niet in te houden. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de banen en het park. Zo'n vereniging als de onze kan overigens alleen bestaan als er voldoende vrijwilligers zijn om taken op zich te nemen."

Feest
Hij vervolgt: "Als jonge man was ik in de Molenstraat al lid van de club. Daar ben ik op een gegeven moment mee moeten stoppen vanwege mijn vertrek uit Oss. Ik heb met ons gezin vele jaren in het buitenland en op verschillende plaatsen in Nederland gewoond. Vanaf 1985 woon ik weer in Oss en beleef sinds mijn pensionering bij O.L.T.C. Hartog veel plezier aan de tennissport. We hopen dat op 7 mei naast onze eigen leden ook veel oud-leden de weg naar ons park weten te vinden om samen op informele wijze dit unieke jubileum te vieren. We vieren het jubileum met een gezelligheidstoernooi voor leden en oud-leden, er is een gezamenlijke lunch, een foto-puzzeltocht en een officieel moment met onder andere de opening van de drie nieuwe banen. Het thema is 'Witter dan wit'. We hebben deelnemers aan het toernooi gevraagd om zoveel mogelijk in witte tenniskleding op de baan te verschijnen omdat in de begintijd van het tennis dat de dresscode was."

Nieuwe leden
Tot slot merkt De Haard op: "Nieuwe leden zijn bij O.L.T.C. Hartog van harte welkom. Mensen die belangstelling hebben nodigen we graag uit vrijblijvend een kijkje te komen nemen. En wat betreft 7 mei zijn we er klaar voor om er een hele mooie dag van te maken en stomen dan vol goede moed op richting het eeuwfeest."

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail dan naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Les van Dick Hubertus bij OLTC Hartog. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant