Harpiste Lavinia Meijer.
Harpiste Lavinia Meijer.

Concert harpiste Lavinia Meijer in de Grote Kerk

Algemeen 465 keer gelezen

OSS | De Grote Kerk aan de Begijnenstraat 1 in Oss wordt vrijdagavond 28 april wederom omgetoverd in een concertlocatie. Dat deze kerk uitermate geschikt is als muziekpodium, werd in december 2015 al bewezen met het sfeervolle kerstconcert 'Nu dat jij er bent'. In deze entourage brengt harpiste Lavinia Meijer op 28 april, aanvang 21.00 uur, een programma waarin de minimal music van componist Philip Glass centraal staat. Een concert aangevuld met onder meer eigen werk van de talentvolle harpiste.

"Het is inmiddels zes jaar geleden dat ik begon met het arrangeren van de pianomuziek van Philip Glass voor harp. Vóór die tijd was dat nog nooit gebeurd en het was ook een project waarvan ik niet zeker wist of het zou werken. Maar zijn muziek leent zich perfect voor harp én het resultaat is ook een totaal nieuwe klank op de harp. Een instrument met veel registers én veel 'kleuren' die mede ontstaan door de boventonen. En dat laatste is kenmerkend voor de composities van Philip Glass", aldus Meijer.

Beeldend
"De muziek van Philip Glass is ook zó wonderschoon, zó beeldend. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik voor harp bewerkte stukken aan hem voorspeelde en dat hij reageerde met een mengeling van verbazing en trots. Prachtig was dat." Het resultaat van deze arrangementen is te horen op de cd 'The Glass Effect' van Meijer. Een eerbetoon van de harpiste aan de componist die dit jaar 80 jaar is geworden.

Ontwikkeld
Inmiddels zijn tien van zijn twintig etudes voor harp bewerkt en Meijer is nog steeds verrast dat er zoveel mogelijk is. "Zijn composities beslaan een periode van twintig jaar, vanaf 1991. En je merkt ook dat de componist zich tijdens die jaren ontwikkeld heeft."

Componist van nu
"Daarnaast is hij echt een componist van nu. Hij is de stem van deze tijd. Een stem die aansluit bij de beeldende kunst van nu. Bij dans, theater, film, opera. Dan besef je ook dat muziek communiceert, muziek legt contact tussen mensen."

Muziek als 'doorgeefluik'
"Na mijn klassieke opleiding heb ik mezelf de vraag gesteld: wat inspireert mij? Toen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik verbinding met wat er om me heen gebeurt belangrijk vind. Ook op maatschappelijk en politiek vlak. Muziek kan dan een soort van doorgeefluik vormen."

Verbinding
Een invalshoek die zij ook bij Glass ziet. "Philip Glass is een open persoon. Hij ziet geen grenzen en hij laat inzien dat muziek zoveel méér is. Ook hij zoekt de verbinding. Dat laatste blijkt ook uit een benefietconcert in Amerika waar ik samen met iconen als Patti Smith en Iggy Pop op het podium stond." Tijdens het concert van 28 april zal Meijer de werken die zij speelt uiteraard op haar eigen wijze inleiden.

Kaartverkoop
Kaarten voor het concert van Lavinia Meijer kosten 18,50 euro. Kijk voor de kaartverkoop op de website www.lievekamp.nl. Meer informatie op www.laviniameijer.com of op www.grotekerkoss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant