Leon Sport: op bezoek bij Arethusa. (Foto: Hans van der Poel)
Leon Sport: op bezoek bij Arethusa. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij waterpoloërs van Arethusa

Sport 617 keer gelezen

OSS | "Hoe is je zwemconditie?", vroeg Hans Willemsen me. Mijn zwemconditie dacht ik? Mijn normale conditie schat ik op de schaal van 1 tot 10 op een 3, dan zal mijn zwemconditie nog wel minder zijn. Willemsen raadde me aan om de pittige warming-up van een half uur over te slaan en me om 20.00 uur te melden in het wedstrijdbad van Golfbad Oss. Daar kreeg ik tijdens een gemengde training van heren 1 en 2 en de B-jeugd van Arethusa voor het eerst een les waterpolo. Nooit geweten dat het zo'n boeiende en fysiek zware sport is.

Daar stond ik dan langs de kant van het zwembad met mijn hippe zwembroek. Ik bleek de enige, want de waterpoloërs dragen allemaal speedo's. De naam zegt het al een beetje: dat is goed voor de snelheid. Ten eerste: ik heb geen speedo en ten tweede: veel sneller ga ik er echt niet door zwemmen. Hans, zelf al jaren speler van het eerste en assistent-trainer van de dames, leerde me in het water de eerste technieken. Hoe ik moet gooien bijvoorbeeld en welke zwemtechnieken er bij komen kijken. Uiteraard mocht ik ook zelf meerdere keren op doel gooien. Een aantal keer zelfs raak en ook slaagde ik er in om onze fotograaf Hans van der Poel te raken. Sorry Hans. Ik had het zelf eigenlijk niet door, maar ineens ging er een onderling oefenpotje van start. "Aansluiten", "rechts blijven", "verdedigen"; ik hoorde het allemaal, maar ik was al blij dat ik met mijn dartlichaam een beetje vooruit kwam. Gelukkig zat ik in een ploeg met spelers van het eerste team en kreeg ik tips van de ervaren Peter Horsten. Bij mij was de pijp al snel leeg. Na een minuut of tien liet ik me wisselen en mijn comeback in het water duurde niet veel langer dan vijf minuten. Toch was ik blij met mijn eerste ervaring als waterpoloër. Een snelle sport en het was veel pittiger dan ik had verwacht. Ach, echt een schande dat ik het niet zo lang volhield is het niet. De selectieteams trainen drie keer anderhalf uur in de week. Er wordt gewerkt aan conditie, kracht, maar ook aan techniek en tactiek in het water. Hans: "Het is eigenlijk een combinatie van handbal en rugby in het water. Als je in het bezit van de bal bent, mag je tegenstander eigenlijk alles doen om de bal af te pakken. Waterpolo is een dynamische sport, want binnen 30 seconden moet je hebben geschoten."

Op de rit
De Osse Zwem & PoloClub Arethusa werd opgericht in 1968 en viert volgend jaar dus het 50-jarig bestaan. De vader van Hans Willemsen was één van de eerste leden. "Hij nam me vroeger al mee naar de vereniging en ik werd 'besmet met het virus'. Ik voetbalde ook, maar heb gekozen voor waterpolo." Arethusa heeft zo'n 600 leden, waarvan 150 waterpoloërs. Er zijn drie herenteams bij de senioren en twee dames. Ook is er een jongens B en een gemengde C, D en E. "We doen er veel aan om de jeugd enthousiast te krijgen. Zo worden hier natte gymlessen gegeven en organiseren we een toernooi voor vriendjes en vriendinnetjes. Ook zijn er bij Arethusa zwemlessen en dat is vaak een kweekvijver voor waterpolo." Aan het woord is Thijs Clement. Hij is sinds twee jaar voorzitter van de waterpolocommissie en is daarnaast keeper van het eerste team. Toen Thijs in het bestuur stapte, was dat in een tijd van crisis. De vereniging schreef meerdere jaren achter elkaar rode cijfers, maar inmiddels heeft Arethusa alles op de rit. "Financieel gezien gaat het weer goed en prestatief is het gelukkig de laatste jaren goed blijven gaan. Dat proberen we vast te houden en in de toekomst willen we een stabiele vereniging blijven." Een prioriteit op korte termijn is het aanstellen van een nieuwe hoofdtrainer.
Plezier is het belangrijkst binnen Arethusa, maar ook staat talentontwikkeling centraal. In de loop der jaren zijn diverse spelers naar de top doorgestroomd. De broers Joep en Bram van den Bersselaar bijvoorbeeld spelen bij Utrecht bij de regerend landskampioen en Yannick van Roessel speelt in Borculo op het hoogste niveau. Hans: "De jeugd kan zich hier onder gecertificeerde trainers volop ontwikkelen en talenten krijgen de kans om uit te komen in een hogere leeftijdscategorie. Als ze naar de top kunnen, dan bevorderen wij dat. Natuurlijk hoop ik wel dat de Osse toppers in de toekomst terugkeren op het oude nest. We spelen nu in de derde klasse, maar met hun kwaliteiten kunnen we een grote sprong naar boven gaan maken."

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail dan naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Leon Sport: op bezoek bij Arethusa. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant