Gradus Kraus pakt wereldtitel. Links staat zijn vader Albert.
Gradus Kraus pakt wereldtitel. Links staat zijn vader Albert.

Albert en Gradus Kraus samen op boksgala: 'We gaan voor de winst'

Sport 1.395 keer gelezen

'S-HERTOGENBOSCH | De tweede editie van het Pierre Doorenbosch boksgala vindt vrijdag 26 mei plaats in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Ossenaar Albert Kraus bokst de hoofdpartij. Voor hem is het al helemaal een bijzondere avond omdat ook zijn zoon Gradus in actie komt. Voor beiden is het uniek dat ze samen in de ring verschijnen. "De laatste keer was al lang geleden. Maar spanning of niet, we gaan allebei vol voor de winst", aldus vader en zoon.

door Leon Voskamp

Gradus Kraus pakte afgelopen weekend de wereldtitel bij het kickboksen. De 15-jarige Ossenaar won in Roemenië voor zo'n 3.000 toeschouwers van de Roemeen Alexandru Moisescu. "Het was heel gaaf om voor zoveel mensen in een kooi te vechten. Het kwam op de Roemeense televisie en via een livestream konden familieleden en vrienden de wedstrijd volgen. Na de wedstrijd kreeg ik ontzettend veel reacties op Instagram uit binnen- en buitenland."

Prijzenkast
Het kickboksen combineert Gradus met het boksen. Gradus begon op zevenjarige leeftijd met kickboksen en vier jaar later ging hij ook boksen. Nu op 15-jarige leeftijd heeft hij al een goedgevulde prijzenkast. Zo werd hij bijvoorbeeld drie keer Nederlands, één keer Benelux, twee keer Europees kampioen en afgelopen weekend dus wereldkampioen in Roemenië. Als bokser was hij twee keer de beste van Nederland en won hij, net als bij het kickboksen, diverse toernooien in Nederland en buitenland. Op 26 mei komt hij in actie in Den Bosch tegen de Duitser Daniel Varketin. "Ik doe zoals altijd keihard mijn best en ga voor de winst. Maar dat komt wel goed", zegt hij met veel zelfvertrouwen in de sportschool van zijn vader in Oss. Om aan de top te komen en te blijven traint hij veel. Uiteraard heeft de talentvolle Ossenaar dromen. "Ik wil wereldkampioen kickboksen worden en als bokser in 2020 op de Olympische Spelen in Tokyo staan."

Hoofdpartij
Zijn vader Albert bokst de hoofdpartij tijdens het gala. "Ik werd onlangs benaderd en ben blij dat ik in actie kan komen in Den Bosch. Ik ben fit en heb een week of drie nodig om klaar te zijn voor de wedstrijd. Het is mijn doel om het publiek in het Theater aan de Parade te vermaken met mooi boksen. Ik ben geen bokser waarbij het alleen draait om puntjes tikken. Ik ga volle bak en zorg dat ik het goed en snel doe." Kraus is wereldwijd als kickbokser een grootmacht. Ook met boksen won hij al veel wedstrijden en stond hij op mooie podia. "Of er bij mijn wedstrijden nog druk komt kijken? Ik heb een hekel aan verliezen, dus die druk leg ik mezelf al op. Ik hoop dat er in Den Bosch veel publiek is want dat geeft toch een kick als je in de ring staat."

Toekomst
Albert denkt met zijn 36 jaar nog niet aan afscheid nemen. "Ik vind het mooi om met kickboksen en boksen zoveel mogelijk te winnen. Het is nog leuk om te doen en ik ben fit. Ik zorg goed voor mijn lichaam en leef gezond. Ik ken eigenlijk niemand in het middengewicht die het zo lang weet vol te houden. Pas als ik denk dat ik niet meer van de beste vechters kan winnen, stop ik."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant