Leon Sport: op bezoek bij Sam Lung. (Foto: Hans van der Poel)
Leon Sport: op bezoek bij Sam Lung. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij Sam Lung Martial Arts

Sport 807 keer gelezen

OSS | Het leuke van de rubriek 'Leon Sport' is dat ik kennismaak met sporten die ik alleen ken van televisie of als toeschouwer. Van 'Systema' had ik weleens gehoord, maar veel meer dan dat het ontwikkeld is door Russische militaire elite-eenheden, wist ik niet. Na de uitnodiging van Patrick Baas kreeg ik een kijkje in de keuken van deze Russische vechtkunst bij Sam Lung Martial Arts aan de Obrechtstraat 17 in Oss.

Systema kwam tien jaar geleden op het pad van Patrick (44). Maar zijn liefde voor Oosterse vechtsport gaat veel verder terug. Hij groeide op met vechtsporten. "Ik heb een jaar gevoetbald, maar dat was niet mijn ding. Ik was als kind al aangetrokken tot vechtsport. Op televisie keek ik bijvoorbeeld vaak kung fu films." Hij beoefende in de loop der jaren meerdere vechtsporten, zoals karate, taekwondo en jiujitsu. Met karate kwam hij in onder andere landen als Japan en Thailand. "Ik ben verslaafd aan Oosterse vechtsport. Ik voel me ook een beetje een zwerver, omdat ik me in geen één tak echt helemaal thuis voel. Zie me als een kind in de snoepwinkel, ik hou overal van."

Ademhaling
Vroeger droomde Patrick ervan om grafisch ontwerper te worden en om les te geven in vechtsport. Het is hem allebei gelukt. Ook runt hij een particulier recherchebureau. Waar hij de tijd vandaan haalt, vraag ik me af, maar hij heeft ook nog zes boeken over martial arts en drie over misdaadbestrijding geschreven. Bij Sam Lung Martial Arts geeft hij les in meerdere takken van sport. Kijk voor het aanbod op www.samlung.nl. Systema noemt Patrick een totaal andere vechtkunst dan zijn andere specialismen. "Ik heb 29 jaar op een bepaalde manier de ademhaling geleerd, maar dit is weer totaal anders. Ontspanning is hierin ook heel belangrijk. Het is belangrijk om bij een aanval snel en spontaan te reageren."

Technieken
Na het interview mocht ik zelf ervaren wat er bij komt kijken om Systema onder de knie te krijgen. Wat ik nu weet, is dat één les veel te kort is om de zelfverdedigingstechnieken onder de knie te krijgen. Mijn maatje Tom hielp me geduldig om meerdere technieken te laten zien. En nee, dat was niet op een mat, maar op laminaat. "Als je wordt aangevallen, is dat ook op straat en niet op een mat", was het duidelijke antwoord van Patrick.

Zelfverdediging
Systema staat voor effectieve zelfverdediging en ik kan het daarom iedereen aanraden die aan zijn of haar zelfvertrouwen wil werken. Het is dan wel een full contact vechtkunst, maar je hoeft niet bang te zijn voor verwondingen. Ik vond het persoonlijk erg leerzaam hoe je kunt handelen als er bijvoorbeeld met een mes wordt gedreigd. Een aantal snelle handelingen kunnen een aanvaller al uitschakelen. Al geef ik in het slechtste geval bij een bedreiging met een wapen gewoon de twee euro die in mijn portemonnee zitten.


Incasseren
"Heb je spierpijn", vroeg Patrick me een dag later. Nee, spierpijn had ik niet, wel voelde ik nog wat pijn in mijn buik. Het was het cadeautje van een leuke les Systema waarin aan het einde 'incasseren' op het programma stond. We sloegen elkaar in de buik, maar als je je daarop kunt voorbereiden, valt de klap mee. Maar u raadt het al, wat als er ineens onverwachts een stoot komt? Nou, dan heb je je weleens beter gevoeld kan ik u garanderen. Daar zat ik dan op mijn knieën na een rake stoot vol in mijn buik. Een beeld wat zich de daaropvolgende minuten nog een aantal keer zou herhalen. Juist het onverwachte, het iemand uit balans brengen is succesvol. Structuur is één van de belangrijke pijlers van Systema. Andere pijlers zijn beweging, ademhaling en ontspanning. Je bent veel sneller en effectiever als je ontspannen bent in plaats van gespannen.

Weerbaarheid
Systema is geschikt voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. "Het is goed voor je weerbaarheid en gezondheid en je wordt er soepeler van. Je kunt bovendien op je eigen niveau trainen. De sfeer binnen onze groep vinden we belangrijk. Hier geen macho mannen, daar zitten we niet op te wachten."

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Stuur dan een mailtje naar naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Leon Sport: op bezoek bij Sam Lung. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant