Leon Sport: op bezoek bij de Cardinals. (Foto: Hans van der Poel)
Leon Sport: op bezoek bij de Cardinals. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij de softballers van de Cardinals

Sport 467 keer gelezen

OSS | Als oud-bewoner van de Osse wijk Horzak kwam ik regelmatig langs het sportpark van Baseball & Softball Club de Cardinals. Ik zag honkballers in actie, maar de softballers waren me eigenlijk nooit opgevallen. Daar kwam vorige week verandering in toen ik werd uitgenodigd voor een training. Op school was slagbal een populair spel en dat heeft raakvlakken met softbal. Maar het was al vele jaren geleden dat ik voor het laatst dat spel speelde en een bal wist te raken. Alhoewel, sloeg ik toen eigenlijk wel raak?

Om me wat te voor te bereiden op de training, pakte ik thuis een tennisbal en oefende ik een aantal keer met onderhands gooien. Het leek helemaal nergens op. Dat wordt lekker, dacht ik nog, maar uiteraard stapte ik in de auto naar de Spitsbergerweg. Leuk was dat tijdens de training ook Nederlands international Marielle Vleugels was uitgenodigd voor een clinic. Wie kan nou zeggen dat je ooit met een international hebt getraind?

Alleen voor dames?
Als man tussen softballende dames, dat moet er vreemd uitzien bedacht ik me vooraf. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar mij werd duidelijk gemaakt dat de sport zeker niet alleen voor vrouwen is. "Ons eerste team bestaat volledig uit dames, maar het recreantenteam is een mix van mannen en vrouwen", aldus recreantenspeelster Mareille Wekx en samen met Roel van Diessen trainer van het eerste team. Naast deze twee teams is er voor de jeugd van 8 tot 12 jaar een pupillenteam. De softballers kunnen er daarna voor kiezen om de stap naar de senioren te maken of er wordt dispensatie aangevraagd om nog iets langer bij de pupillen te blijven. Tijdens mijn training kwamen er ook een aantal meiden van 13 jaar in actie. "Maar het meest ideale zou zijn als er teams komen voor aspiranten (12-16 jaar) en junioren 16-20 jaar). We proberen de sport zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen."

Snel spel
Eerst wilde ik weleens weten wat softbal nou precies voor een sport is. Ik ken honkbal, maar er zijn toch wel degelijk meerdere belangrijke verschillen. Zo wordt er onderhands gegooid door de pitcher (werper), is de bal bij softbal groter, is de knuppel wat anders, is het veld kleiner en een 'loper' mag het honk niet loslaten voordat de pitcher de bal heeft losgelaten. "Honkbal is wereldwijd een grote sport en er is volop media-aandacht voor. Softbal is een kleinere sport, maar het is leuker om naar te kijken. Het spelletje gaat sneller dan bij honkbal", aldus Mareille.

Afwisselend
Naast haar zit Anneke van Roij, secretaris van de vereniging en speelster van het damesteam dat uitkomt in de landelijke tweede klasse. Ze kwam zelf als middelbare scholier via haar oudere zus bij de vereniging terecht. "Toen ik softbal speelde, was ik verkocht. Ik stopte met tennis en samen met een aantal andere meiden uit de voormalige gemeente Lith kozen we voor softbal. Waarom ik het zo leuk vind? Het is een teamsport, je bent lekker buiten en je hebt een leuke variëteit aan leden. Het spelletje is afwisselend. De ene keer ben je aan slag, de andere keer sta je in het veld." Ook de sportiviteit spreekt haar aan. "Cardinals (opgericht in 1974, red.) is een gezellige vereniging met veel vrijwilligers. Er zijn -ook bij andere verenigingen- nooit vervelende dingen op en rondom het veld. Een grote mond tegen een scheidsrechter hoort niet bij het spel. Tijdens wedstrijden zijn wij fanatiek, maar daarvoor en -na is het gemoedelijk."

Snelheid
Anneke nam me vervolgens mee het trainingsveld op en ik kreeg een handschoen. Als warming-up gooiden we wat ballen naar elkaar en vervolgens was het mijn beurt om te slaan. Misschien dat andere speelsters dachten dat ik last had van muggen, want ik sloeg nogal wat om me heen. Met de juiste tips en vooral door de knuppel niet te strak vast te houden, ging het beter en wist ik de bal te raken. Maar toen ik in mijn ooghoeken de pitcher aan het werk zag, wist ik dat ik met die snelheid en effect alleen maar kon dromen van een rake bal. Het ziet er misschien voor een toeschouwer eenvoudig uit, maar ik weet nu wel beter. Ook geïnteresseerd in softbal? Neem dan een kijkje op de website www.cardinals.nl.

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Stuur dan een mailtje naar e-mailadres l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Leon Sport: op bezoek bij de Cardinals. (Foto: Hans van der Poel)
Leon Sport: op bezoek bij de Cardinals. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant