Bjorno van Buel en Senna van de Veerdonk.
Bjorno van Buel en Senna van de Veerdonk.

Osse gaat voor een medaille tijdens het EK judo

Sport 600 keer gelezen

OSS | Senna van de Veerdonk reist volgende maand af naar Litouwen voor het EK judo. De 16-jarige komt in Kaunas uit in de leeftijdscategorie onder 18 jaar in de gewichtsklasse -70 kilo. "Mijn doel is om een prijs te pakken."

door Leon Voskamp

Senna koos zes jaar geleden voor judo en drie jaar geleden was haar eerste Nederlandse titel een feit. Ze bleef zich in de daaropvolgende jaren goed ontwikkelen. Haar kwalificatie voor het EK van 29 juni tot en met 3 juli is één van de hoogtepunten in haar carrière. "Ik heb er altijd van gedroomd om daar te mogen staan. Nu is het een feit, prachtig."

Kwalificatietraject
Senna startte het kwalificatietraject in november 2016 met het eerste meetmoment in Den Haag. Daar eindigde ze op een derde plaats. In januari 2017 pakte ze zilver tijdens de Dutch Open in Eindhoven. Op basis van die resultaten werd ze geselecteerd voor de European Cups in Fuengirola (Spanje), Zagreb (Kroatië) en Berlijn (Duitsland). In de tussentijd wist ze ook nog zilver te halen tijdens het NK -18 in Leek. In Spanje eindigde ze zevende, in Kroatië derde. Daarmee veroverde ze een ticket voor het EK in Kaunas. "Met het oog op het eindtoernooi gaat mijn inzet tijdens de voorbereiding nog een tandje verder omhoog. Op het EK is iedereen goed en is er veel concurrentie. Tijdens trainingsstages kan ik goed mee op Europees niveau. Maar het gaat bij een kampioenschap ook om de vorm van de dag. Wat mijn doel is? Uiteraard ga ik naar Litouwen om een medaille te halen. Die kans is zeker aanwezig."

Trainen
Zes dagen per week traint de Osse. Vier keer in Oss bij Van Buel Sports, één keer in Eindhoven en één keer per week op Papendal. In Oss traint ze vooral op techniek en kracht, op Papendal wordt naar wedstrijden toegewerkt. "Daar sta je tegenover de top van Nederland. Met zes dagen trainen probeer ik zo goed mogelijk bij wedstrijden te verschijnen."

Toekomst
Haar aandacht gaat de komende weken uit naar het EK. Op 30 juni vertrekt ze met de Nederlandse selectie naar Kaunas. Ook haar coach Bjorno van Buel reist mee. Op internet is het toernooi live te volgen. "Ik wil goed presteren op het EK, dat is nu het belangrijkst. In de toekomst hoop ik zo hoog mogelijk te judoën. De Olympische Spelen? Ik ben pas 16 jaar en kijk niet te ver vooruit."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant