Willie Hoefnagel van Lukken Projecten. (Foto: Hans van der Poel)
Willie Hoefnagel van Lukken Projecten. (Foto: Hans van der Poel)

Lukken Projecten: voor alle combinaties vloeren, raamdecoratie en stoffering

Zakelijk 1.826 keer gelezen

OSS | Lukken Projecten is opgericht in het jaar 1981, maar de oorsprong van het bedrijf dateert al van 1948. Gerard Lukken startte in dat jaar een winkeltje in garen en naaiproducten in het centrum van Oss. Lukken Projecten is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf, gespecialiseerd in vloeren, stoffering en raamdecoratie. Een interview met de huidige eigenaar Willie Hoefnagel over de historie, bijzondere projecten en zijn relatie met Oss

door Ellen Beenhakker

Gerard Lukken, naar wie het bedrijf is vernoemd, begon met een heel klein winkeltje in garen en naaiproducten. Zijn zoon Tijn nam het bedrijf over en richtte zich meer en meer op stofferen. Dat betekende stofferen in de breedste zin van het woord: stoelen en banken stofferen, herstofferen, panelen maken tot complete interieurinrichting voor bijvoorbeeld de luxe schepen die gemaakt werden bij Heesen shipyards. Het bedrijf groeide en verhuisde meerdere malen binnen Oss totdat het uiteindelijk neerstreek in de Driek van Erpstraat. In dit ruime pand midden in Oss, beschikt Lukken Projecten over een showroom, eigen werkplaats en naaiatelier.

Nieuwe uitdaging
Tijn Lukken (66) is nog altijd enkele dagen per week werkzaam bij het bedrijf, maar besloot Lukken in 2005 over te dragen aan de huidige eigenaar Willie Hoefnagel. "In die periode werkten er best veel mensen bij Lukken en Tijn wilde liever met zijn handen werken dan al dat geregel. Hij is een echte vakman en doet nu wat hij liefste doet: stofferen. Zelf was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging in de vorm van een eigen bedrijf. Ik kwam uit de agrarische sector, had meerdere varkensbedrijven gehad en verkocht. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en dat mocht ook iets heel anders zijn. Mijn kinderen hadden al aangegeven dat zij geen interesse hadden in het boerenleven, dus ben ik breder gaan kijken. Via via kwamen Tijn en ik met elkaar in contact. Ik had geen ervaring met woninginrichting, maar datgene dat Tijn niet leuk vond als zijn werk, paste mij als een jas. Het klopte gewoon. Tijn en de vaste mensen bleven hier werken en naar mijn idee zat er toekomst in het bedrijf."

Organon
Lukken staat bekend als complete projectinrichter bij bedrijven. De oorsprong ligt bij stoffeerwerkzaamheden die in de jaren '90 werden verricht bij onder meer Organon. "In die periode mocht Lukken vloerbedekking leggen in de kantoren van Organon, maar dan alleen in de avonduren en op zaterdag. De klant is koning, dus dat werd geregeld. Vervolgens kwam de vraag of er ook marmoleum in de fabrieken gelegd kon worden. De vraag was er en men speelde erop in. Lukken was toen het enige bedrijf dat de kennis had om marmoleum te leggen. Andere grote klanten zoals Philips en het ziekenhuis volgden."

Specialisatie in vloeren
Nadat Hoefnagel in 2005 het bedrijf had overgenomen, is het bedrijf verder gaan specialiseren in vloeren. "Producten veranderen. Toentertijd was marmoleum, naast de stoffering ons belangrijkste product. Maar dan vooral gericht op de bedrijven. Ik ben me gaan verdiepen in alle mogelijkheden voor vloeren. Praten met leveranciers, cursussen volgen, verdiepen in de juiste manier van leggen enzovoorts. PVC is bijvoorbeeld tegenwoordig heel populair, maar wij leggen het al meer dan tien jaar. Marmoleum is voor bepaalde situaties ook weer een interessant product en tapijt blijft altijd. Daarnaast hebben we vaste samenwerkingsverbanden met leveranciers van houten vloeren en gietvloeren. Dat onderscheidt ons van andere leveranciers. Wij leveren alle combinaties vloeren, raamdecoratie en stoffering in de breedste zin van het woord. Vanuit onze ervaring zijn we een gesprekspartner die kan adviseren welke materialen het beste aansluiten bij de eisen en wensen. Zowel voor de particulier als voor een bedrijf."

Crisis
In de loop der jaren heeft Lukken veel projecten verzorgd in Oss. "We zijn een echt Oss bedrijf en doen veel zaken in Oss. We hebben een hele goede tijd gehad met Organon, Philips en Bernhoven. Als gevolg van de inkrimpingen bij deze bedrijven, kregen wij het ook moeilijk. Tegelijkertijd hielden de particulieren de hand op de knip. Ook bij andere projecten was de gunfactor helemaal weg. Projecten bij bouwbedrijven werden volledig bepaald door prijs. Voor twintig euro minder ging een project naar een ander en was service totaal ondergeschikt. Wij zijn ons toen breder gaan oriënteren en hebben onze regio uitgebreid. Gelukkig is die periode achter de rug. De particulier durft weer geld uit te geven en investeert weer in nieuwe aankleding van het huis. Wij hebben goed contact met Osse bouwbedrijven en merken dat ons meedenken en service weer wordt gewaardeerd."

Osse projecten
Lukken is een echt Oss bedrijf en ondersteunt vele maatschappelijke en culturele evenementen in Oss. "Het is ook speciaal als we mooie Oss projecten mogen doen zoals theater De Lievekamp, Museum Jan Cunen, de huisartsenpraktijk aan de Molenstraat en ontmoetingscentrum Meteoor. Nu zijn we bezig met Het Hooghuis locatie De Singel. Bij dergelijke speciale opdrachten komt echt vakmanschap om de hoek kijken en dan ben ik trots dat we dat hebben gemaakt. Als het kan, hoop ik ook dat we elkaar in Oss de business gunnen. Ik zou wensen dat gemeente Oss daar zelf ook meer rekening mee houdt. Zoals bij de verbouwing van het gemeentehuis, is alles via de aannemer verlopen. Ik zou willen zeggen: geef Osse bedrijven de mogelijkheid om in te schrijven voor projecten in Oss."

Meer informatie: www.lukkenprojecten.nl.

Willie Hoefnagel van Lukken Projecten. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant