Beeld van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen.
Beeld van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen.

Inzending van Anouk Vos het beste 'groene' idee

Zakelijk 503 keer gelezen

NIJMEGEN | Welke 'groene' activiteit maakt Vierdaagsefeesten leuker voor jongeren? Dit vraagstuk stond centraal bij de ideeënwedstrijd, georganiseerd door Vierdaagsefeesten en de nieuwe opleiding Stad en mens van Helicon MBO Nijmegen. Tot 21 april konden vmbo- en havoleerlingen ideeën inzenden. Uit alle inzendingen stak er één idee met vlag en wimpel bovenuit. Het 'Waalstrandfestival' voor jongeren van 12 tot 15 jaar, compleet met gezond menu en actief programma: het idee van Anouk Vos.

Vierdaagsefeesten ambieert het evenement te organiseren zonder daarbij de omgeving te belasten. Het liefst maakt zij haar omgeving een stukje gezonder. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid maar samen met mensen, dus óók met de jongere doelgroep. Om op zoek te gaan naar nieuwe ontwikkelingen en het beste 'groene' idee om meer jongeren te betrekken, bundelden Vierdaagsefeesten en Helicon MBO Nijmegen onlangs hun krachten met een ideeënwedstrijd. Bij de nieuwe opleiding Stad en mens worden leerlingen uitgedaagd met lef en ondernemerschap, en deze wedstrijd voor vmbo- en havoleerlingen is een goede voorbereiding daarop. Een energiezuinige pendelbus die jongeren 'thuis' ophaalt en thuisbrengt, een openluchtbioscoop, duurzame drinkzakken en véél meer artiesten gericht op de doelgroep: zomaar wat ideeën die zijn ingestuurd. De inzending van Anouk Vos, die inmiddels een vmbo-diploma op zak heeft, is tot 'het beste groene idee' uitgeroepen. Zij bedacht een concept voor jongeren dat naadloos aansluit op de ambitie van het zeven dagen durende publieksevenement. Anouk: "Hoe maak je jongeren van 12 tot 15 jaar óók enthousiast voor Vierdaagsefeesten? Dat was mijn uitdaging. Als referentiepunt zocht ik naar een unieke combinatie van dingen die mij op dit moment bezighouden, zoals het milieu, sporten, gezond eten en met elkaar leuke dingen doen. Hét concept van de Vierdaagse, elke dag een andere route, heb ik er ook in verwerkt." Bij haar idee staat het 'Waalstrandfestival' centraal, met sport, gezonde voeding, 'no alcohol' en iedere dag een ander, actief programma. "Mijn broertje Thomas van 15 heeft mij erg geholpen om mezelf te verplaatsen in de doelgroep en te kijken naar hun interesses. Deze mix heeft mij gebracht tot dit bijzondere idee." De organisatie van Vierdaagsefeesten is verguld met het goede idee. Directeur Teddy Vrijmoet: "We willen dit idee graag oppakken en gaan realiseren. Het staat nu al op de actielijst voor volgend jaar. Petje af dat Anouk onze ambitie heeft weten te vangen in een aansprekende programmering waar de pijlers gezonde omgeving, bewegen, lekker eten en met elkaar plezier hebben centraal staan."

Info-avond Helicon MBO Nijmegen
Op dinsdag 23 mei presenteert Anouk, voorafgaand aan de info-avond van Helicon MBO Nijmegen, haar idee en ontvangt ze haar prijs, een ballonvaart boven Nijmegen. Geïnteresseerden hebben van 18.00 tot 20.00 uur de mogelijkheid om kennis te maken met de opleiding Stad en mens of andere opleidingen van Helicon MBO Nijmegen. Meer op www.mbonijmegen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant