Leon Sport: op bezoek bij de Maaslandse Kanovereniging.
Leon Sport: op bezoek bij de Maaslandse Kanovereniging.

Leon Sport: op bezoek bij de Maaslandse Kanovereniging

Sport 536 keer gelezen

MACHAREN | "Je kunt nat worden in de kano, dus het is handig om een set droge kleren bij je te hebben." Dank je wel Renée Sinke dacht ik toen ik kort voor mijn eerste kanotraining een mailtje kreeg. Met een sporttas vol droge kleren verscheen ik bij de Maaslandse Kanovereniging aan de Ossestraat 13 in Macharen. Op een nat zitvlak en natte rechtermouw na spaarde de Hertogswetering mij. Alhoewel voor mijn gevoel ik een aantal keer dicht bij een verfrissende duik was.

Renée, bestuurslid van MKV en zelf ook actief op het water, vertelde vooraf al dat je even moet wennen als je voor het eerst in een kano zit. Toen mijn freestyle kajak in het water lag en ik -met hulp- in de boot wist te komen, volgde de eerste oefening. Met mijn handen vooruit kon ik de boot volop laten bewegen door alleen maar wat met mijn lichaam te bewegen. De boot is erg gevoelig en dat bleek ook tijdens mijn eerste meters in het water. Fotograaf Hans van der Poel volgde me vanaf het droge, maar mijn boot wisselde nogal eens van kant, zodat ook Hans zijn meters maakte. Ik denk dat hij hoopte op de Macharense versie van de Titanic, maar dat kwam er niet van.

Balans
MKV beschikt over een eigen slalomparcours, maar het is uiteraard ook mogelijk om verder te kanoën zoals de Maas op of dichterbij naar het Ossermeer. Ik beperkte me tot een stukje van het parcours. Toen ik de boot iets beter onder controle kreeg, maakte ik er mijn eigen versie van de slalom van. Niet dat dat vlekkeloos ging, maar voor een beginner ging het niet heel verkeerd. Om nog meer kennis te maken met de sport, verruilde ik de freestyle kajak voor een kano die normaal gesproken voor toertochten wordt gebruikt. In deze langere kano had ik in het begin veel moeite om de balans te vinden. Ik was voor mijn gevoel bijna voor het eerst kopje onder gegaan, maar het 'eskimoteren' bleef me gelukkig bespaard. Renée -die keurig bij me in de buurt bleef- legde me met een aantal goede tips uit hoe ik kon zorgen voor meer stabiliteit. Dat lukte en ik kon eindelijk gaan genieten van de sport en van de natuur. Van de vogels op en rondom het water en van het zonnetje dat nog net even doorbrak. Heerlijk om na een drukke dag je zinnen te verzetten.

Jubileum
MKV viert dit jaar het 40-jarig bestaan. Dat wordt gevierd door de bestaande activiteiten een feestelijk tintje te geven. De vereniging bestaat nu in 2017 uit zo'n 85 leden. Die kunnen kiezen uit diverse discipline's. Zo is de jeugd actief bij de slalom, net als een groep volwassenen. Maar je kunt ook kiezen voor kanopolo, raften of toervaren. Renée richt zich op de laatstgenoemde discipline. Regelmatig trekt ze er in het weekend met andere MKV-leden erop uit om tochten te maken. "Ik hou van de natuur en per kano zie je prachtige dingen. Je komt ook op plekken waar je anders normaal gesproken niet komt." Is het niet zwaar om lange tochten te maken? "Je moet je lichaam op de goede manier gebruiken. Techniek is heel belangrijk. Als je dat onder de knie hebt, kun je het lang volhouden."

Slalom
Tijdens het interview komt Marnick van Veghel het clubhuis binnengelopen. Hij is gespecialiseerd op het onderdeel slalom. Vroeger maakte hij deel uit van de Nederlandse selectie. "Het mooie van de sport is dat je voor meerdere disciplines kunt kiezen. De slalom -die ook Olympisch is- is het meest technische onderdeel. Leuk van de slalom is dat je altijd kunt blijven groeien. Techniek en gevoel blijf je ontwikkelen." Voor Van Veghel is niet alleen de sport belangrijk. "De sfeer hier is heel fijn. MKV is een gastvrije en laagdrempelige vereniging met een grote diversiteit aan leden. Of je nou oogchirurg of dakdekker bent, het loopt hier allemaal door elkaar heen en het voelt als familie."

Meer informatie
Ook geïnteresseerd om te gaan kanoën? Bij MKV is het mogelijk om een beginnerscursus te volgen. Van de boot tot het materiaal; het is aanwezig bij de vereniging. Vervolgens kan een lidmaatschap worden aangegaan inclusief of exclusief de huur van een boot. Kijk voor meer informatie op www.mkv-oss.nl. Wil je een keer komen kijken? Op zondag 18 juni organiseert MKV haar Holland Cup Slalom Event met voormalige medaillewinnaars op het Nederlands kampioenschap.

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant