Impressie van de nieuwe Iemhof gemaakt door Molenaar&Bol%Van Dillen Architecten
Impressie van de nieuwe Iemhof gemaakt door Molenaar&Bol%Van Dillen Architecten

Combinatie D'n Iemhof en Sterrebos wordt nieuw ontmoetingscentrum in Ruwaard

Algemeen 1.183 keer gelezen

OSS | Jarenlang is gesproken over de verbouwing of vervanging van ontmoetingscentrum D'n Iemhof in de Ruwaard, maar nu ligt er een plan op tafel waarbij alle partijen voor een nieuw wijkcentrum zijn betrokken. Als alles spoedig verloopt, dan zou eind dit jaar de bouw van start kunnen gaan.

"Tien jaar geleden hebben we al met diverse partijen heel breed gekeken naar de behoeftes in de wijk Ruwaard en de Dichtersbuurt. Daarbij zijn er plannen geweest voor het verbouwen of slopen van D'n Iemhof. Uiteindelijk zijn daar geen concrete plannen uit voortgekomen", vertelt Wilma Verheijde van de afdeling Ontwikkeling van BrabantWonen. BrabantWonen is eigenaar van een groot aantal woningen in wijk Ruwaard waaronder serviceflat Sterrebos.

Verbinden en ontmoeten
In het kader van verbouwingsplannen van Sterrebos werd de afdeling ontwikkeling van BrabantWonen gevraagd een visie te ontwikkelen voor de wijk. Janet Croes, eveneens van deze afdeling: "Verbinden en ontmoeten zijn hierin sleutelwoorden. D'n Iemhof speelt daarbij een belangrijke rol. Er vinden veel activiteiten plaats, maar het is een wat gesloten gebouw en nodigt niet uit om binnen te lopen. Daarnaast moest er echt wel wat aan het gebouw gedaan worden. Voor het naastgelegen flatgebouw Sterrebos waren eveneens verbouwingsplannen. Als eigenaar van Sterrebos zijn we met de gemeente en het bestuur van Stichting D'n Iemhof aan tafel gaan zitten om te onderzoeken of we dit pad samen konden bewandelen." In de zomer van 2016 is BrabantWonen als regisseur van het project aan de slag gegaan. "Met dank aan de inzet van de beheersstichting zijn we in vijf avonden samen met alle betrokken partijen in de wijk en geïnteresseerden tot een schetsontwerp kunnen komen. We hebben gekeken naar vragen als wat doen alle betrokken partijen? Wat vraagt dat voor functies? Welke faciliteiten zijn daarvoor nodig? Welke bezetting betekent dat? Unaniem werd gekozen voor ontmoeten in de wijk, gedeelde ruimtes oftewel het marktplaatsmodel."

De nieuwe Iemhof
Beide dames zijn vol lof over de betrokkenheid en invulling van Molenaar&Bol&Van Dillen Architecten. "De architect heeft echt de kar getrokken." De nieuwe situatie houdt in dat de huidige Iemhof wordt gesloopt. De begane grond van de Sterrebos wordt verbouwd en vormt samen met de aansluitende nieuwbouw het nieuwe ontmoetingscentrum met de open hoofdingang op de wijk gericht. Alle activiteiten die nu in D'n Iemhof plaatsvinden zijn ook mogelijk in de nieuwe situatie met uitzondering van de huisartsenpraktijk. Hiervoor zal een andere voorziening komen. Croes: "De nieuwe Iemhof heeft uiteindelijk een kleiner vloeroppervlak doordat ruimtes maximaal worden gedeeld en wordt een open, flexibel gebouw waar ontmoeten centraal staat."


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant