Breakout Run.
Breakout Run.

Leon Sport: als 'hacker' actief tijdens de Breakout Run

Sport 652 keer gelezen

SCHAIJK | Waar begin ik aan, bedacht ik me afgelopen zaterdagochtend nog. Ik had me ingeschreven voor de Breakout Run in Recreatiegebied De Maashorst, maar met slechts drie keer 'hardlooptrainingen' in de benen voelde ik me niet bepaald erg fit voor het evenement. Bovendien was het om 14.30 uur -de start van mijn groep 'Hackers'- 34 graden. Natuurlijk ben ik wel van start gegaan en na iets meer dan anderhalf uur zat mijn 'ontsnapping' erop. En weet ik nu al dat ik volgend jaar weer aan de start zal staan.

De laatste twee jaar was ik toeschouwer bij de Breakout Run en was ik onder de indruk van de grootte van en de gezelligheid tijdens het evenement. Ik nam mezelf voor om zelf ook ooit eens mee te doen en in het kader van deze rubriek kon ik er eigenlijk dit jaar niet meer onderuit. Maar wat kun je nu verwachten tijdens zo'n tocht. Ik schreef me in voor de kortste afstand van 8 kilometer en liep de weken vooraf een aantal keer hard. Nou ja hard... Verder dan 5 kilometer kwam ik niet en ik besloot me maar niet al te druk te maken over de Breakout Run.

Warme warming-up
Samen met mijn zwager stonden we om 14.15 uur op het parcours in Schaijk een warming-up te doen met 34 graden. Alsof ik het nog niet warm genoeg had. Samen zweepten de hackers elkaar op en toen de hekken opengingen, liepen we direct op de eerste hindernis af. Het eerste stuk had ik het vooral erg warm. Toch besloten we om te blijven trimmen en daardoor haalden we al direct veel medegedetineerden in. De organisatie was creatief met de hindernissen en via onder andere een autobandenparcours en het dragen van drugsafval kwamen we bij een buizenstelsel aan. De kleinere deelnemers konden er via handen en voeten doorheen, vanwege mijn 1.97 meter slaagde ik daar niet en mijn knieën hadden het aardig te verduren.

Vermoeidheid
Toen we iets later bij een schuine wand aankwamen waar we tegenop moesten rennen, zat ik er eigenlijk al doorheen. En dat terwijl we eigenlijk nog maar net bezig waren. Ik was zelfs zo vermoeid dat ik mijn eigen vriendin en schoonmoeder langs het parcours pas laat zag. Met veel moeite kwam ik de schuine wand op, maar ik moest daarna wel wat gas terugnemen. Eigenlijk best vreemd, maar op een gegeven moment kwam mijn energie terug en kon ik me herpakken. Hoogtepunt deze run was toch wel de metershoge glijbaan die eigenlijk toch wel wat steiler was dan ik vooraf had verwacht. En ik vergeet de metershoge muur ook niet van waaraf we in het water moesten springen. Toen ik daar boven stond, was het toch wel even slikken.

Kramp
Na zo'n 5 kilometer ging het echter weer zeer moeizaam. De organisatie had vanwege de warmte perfect gezorgd voor waterpunten, maar toch sloeg de warmte toe en ik kreeg kramp in mijn linkerbeen. 'Fijn' was dat dat gebeurde terwijl ik via een klimmuur omhoog klom. Boven aangekomen strekte ik mijn been en via een touw was ik weer snel beneden. Ik koos er bewust voor om in looppas te blijven en ook deze keer herpakte ik me. Het heerlijke koele bad waarin je op je rug onder hekken door moest gaan, bracht me veel energie. De laatste drie kilometer waren voor mij de meest eenvoudige kilometers. Geen lange stukken op open terrein, maar leuke hindernissen en op het einde veel water. Zeker geen slecht idee met de warmte. Ook andere lopers motiveren je en ik probeerde uiteraard hetzelfde te doen. Na ruim anderhalf uur was de finish een feit. Met een medaille om mijn nek en op de foto als ontsnapte gedetineerde pakte ik een heerlijk pilsje en kon ik op een bankje bijkomen en kijken naar andere sportievelingen.

Ervaring
De Breakout Run was een prachtige ervaring en voor iemand met zo weinig trainingsuren vond ik achteraf dat het nog best aardig is gegaan. Mijn doel voor volgend jaar is al duidelijk: ik ga me weer inschrijven en wil aan de 14 kilometer meedoen. En voor de mensen die twijfelen om mee te doen, gewoon inschrijven! Je hoeft er geen atleet voor te zijn en je kunt alles op je eigen tempo doen.

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Breakout Run.
Breakout Run.
Breakout Run.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant