Leon sport: op bezoek bij de boksers.
Leon sport: op bezoek bij de boksers.

Leon Sport: op bezoek bij boksles van Paul van Uden

Sport 553 keer gelezen

OSS | Het lijkt op het eerste gezicht niet heel zwaar, hoor ik regelmatig van bekenden. Maar ga maar eens een uurtje boksen. Ik meldde me vorige week dinsdag bij Sportcentrum Tapia aan de Troelstrastraat 15 in Oss voor een boksles van Ossenaar Paul van Uden. En aan de spierpijn de daaropvolgende dagen te voelen, gebruikte ik spieren waar ik het bestaan niet van wist.

Ik boks al meerdere jaren bij Paul, maar vanwege drukte was het er dit jaar nog zelden van gekomen. Maar in het kader van deze rubriek wilde ik zeker aandacht besteden aan boksen. Waarom ik het zo'n mooie sport vind? Ik ben absoluut geen talent, maar ik houd van fysieke sporten en boksen is een perfecte sport voor me. Er komt veel bij kijken. Van directe stoten, hoeken tot het voetenwerk, het moet in balans zijn.

Conditie
Alle oefeningen worden op de handschoenen uitgevoerd, maar regelmatig wordt er ook rustig gespard door de liefhebbers. Daarbij gaat het puur om de techniek en niet om elkaar zo hard mogelijk te raken. Sowieso wil ik op een woensdagochtend niet met een blauw oog op het werk komen, maar daarvoor hoef je in de lessen van Paul niet bang te zijn. Techniek en conditie staan centraal.

Imago
Boksen heeft bij veel mensen in Nederland een slecht imago. Volgens Paul klopt dat beeld niet en zeker niet bij de lessen die hij al zo'n acht jaar geeft bij Sportcentrum Tapia. De les staat iedere dinsdagavond om 19.00 uur op het programma. "Het is hier heel laagdrempelig. Alles loopt door elkaar heen. Of je nou ervaren bent of een beginner, deze les is puur recreatief."

Techniek
Ook tijdens de les die ik volg, is er weer een gevarieerde groep aan het trainen. Wel alleen maar mannen, al zijn er ook vrouwen die regelmatig komen boksen. Tijdens de les sta ik tegenover meerdere 'maatjes', waaronder een aantal die pas net een maand bezig zijn. Aan de techniek te zien hebben ze het snel opgepikt en anders is daar Paul om tips te geven. "We werken op techniek, maar ook aan de conditie. Zo boksen we op de bokszak of de handschoenen en ook trainen we onder andere de buikspieren." Dat laatste stond ook tijdens 'mijn' les op de lijst van Paul. Voor mijn gevoel kweekte ik een sixpack, maar dat viel achteraf tegen. Maar spierpijn, dat had ik zeker.

Plezier
Paul vindt het leuk om zijn passie op anderen over te dragen. De sporters zijn hartstikke positief, maar er kunnen nog meer boksers bij in de zaal. "Je kunt hier een uurtje lekker werken en daarna met een goed gevoel weer naar huis. Iedereen is welkom." Voor nieuwelingen liggen er bokshandschoenen klaar die gratis geleend kunnen worden. De eerste les is vrijblijvend.

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant