Rien van Horik en topsprinter Andre Greipel. (Foto: Peter van Rooij)
Rien van Horik en topsprinter Andre Greipel. (Foto: Peter van Rooij)

Osse Avondetappe met boeiende gasten en interessante verhalen

Sport 586 keer gelezen

OSS | Rien van Horik is een wierliefhebber in hart en nieren. Hij is net als de laatste edities van de Ster ZLM Toer ook dit jaar de microfonist tijdens de etappes. Op zaterdag 17 juni, de avond voor de Osse etappe, is hij vanaf 20.00 uur ook presentator en interviewer van de Ster ZLM Toer Avondetappe in het Osse Jan Cunen Park. "Een prachtige avond om naar mooie wielerverhalen te luisteren."

Puck Moonen is één van de gasten tijdens de Avondetappe. De 21-jarige wielrenster uit Liempde is actief voor de Belgische Lotto Soudal Ladies ploeg en staat bekend als de 'wielerbabe' van het vrouwenpeloton. Ook aanwezig in het Osse park zijn voormalig profwielrenners Eddy Bouwmans en Jeroen Blijlevens. Kaarten zijn te koop via www.sportinoss.nl en bij Museum Jan Cunen en kosten 10 euro per stuk. Ze zijn ook op de dag zelf te koop bij het park. "Ik ken Bouwmans en Blijlevens en weet dat ze mooie verhalen hebben. Het is leuk dat er zo'n activiteit wordt georganiseerd aan de vooravond van een etappe. Voor mij wordt het wel haasten die dag, aangezien de finish van de etappe rond 17.20 uur is in het Belgische La Gileppe." Tijdens de Avondetappe -die wordt georganiseerd door het Sport Expertise Centrum- is er ook een wielerpubquiz en een column.

Ster ZLM Toer
Al vijf jaar is Van Horik actief als microfonist tijdens de Ster ZLM Toer. Hij noemt het een geweldig evenement. "Het mag zeker niet van de kalender verdwijnen. Voor veel sprinters is het de ideale voorbereiding op de Tour de France. Traditioneel komen we in Zeeland, Noord-Brabant en België en de bezoekers krijgen de kansen om wereldtoppers aan het werk te zien. Wat ook mooi is, is dat het allemaal laagdrempelig is. Mensen kunnen na afloop gewoon naar de renners toegaan, totaal anders dan bijvoorbeeld in de voetballerij." Vorig jaar won Wesley Kreder de etappe. Hij versloeg in de sprint onder andere medevluchter Twan van den Brand. "Twan was voor mij de man van de dag. Ik ken hem als renner uit deze streek. Knap dat de mannen het peloton voor bleven. Dit jaar is Oss – Oss de slotetappe. Dat wordt ongetwijfeld een spektakel."

Passie voor wielrennen
Sinds 1976 is Van Horik actief als presentator van wielerwedstrijden. Op zijn cv staan vele honderden wedstrijden, waaronder het WK, EK en NK. Maar we gaan verder terug in de tijd. Want waar komt de passie voor het wielrennen eigenlijk vandaan? "Dat heb ik van jongs af aan meegekregen. Ik keek naar de zwart-wit beelden op televisie en ging als jongen van 9 jaar al regelmatig naar koersen. Mijn ooms waren groot fan van Jan Spetgens uit Someren. Hij werd twee keer Nederlands kampioen bij de amateurs. Ze namen me mee naar wedstrijden en ik vond het schitterend. Op jonge leeftijd luisterde ik ook al goed naar de speaker." Thuis knipte hij alles van het wielrennen uit en maakte hij plakboek na plakboek. "Ik heb niet alles bewaard, maar heb nog steeds thuis een groot archief." 

Bedrijfsmatig
40 jaar werkte hij als leraar en adjunct-directeur van basisschool De Vonder in Someren-Eind. Daarnaast stak hij veel tijd in de wielersport. Hij is bijvoorbeeld presentator bij wielerwedstrijden, persconferenties en wielercafés, maar ook geeft hij lezingen en is hij speaker van koersen. In 2017 stopte hij in Someren-Eind en van eind september tot eind maart werkt hij tegenwoordig als vervanger in het basisonderwijs. In de andere maanden is hij met zijn eigen bedrijf fulltime met de wielersport bezig. "Een totaal andere levensstijl, maar wel één die perfect bij me past. Ik heb nu de tijd om allerlei leuke dingen te doen. Zo ben ik bij zo'n vijf etappewedstrijden actief als microfonist."

Nederlandse toprenners
Van Horik is wielerliefhebber en geniet dus ook van de goede prestaties van de Nederlanders. "Dat Tom Dumoulin de Giro d'Italia wint, is geweldig. In de jaren '80 hadden we ook topwielrenners en wonnen we erg veel. Daarna is het iets minder geweest, maar nu tellen we weer volop mee. Je ziet dat er al in de jeugd een goede begeleiding is. Bovendien zijn er volop ontwikkelingen in de wielersport. Dit om het voor het publiek en de renners nog aantrekkelijker te maken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant