Afbeelding

Code oranje: hoog risico op natuurbranden

Algemeen 700 keer gelezen

UDEN | Vanaf maandag geldt voor de hele Veiligheidsrisico Brabant-Noord, waaronder ook de gemeente Uden valt, code oranje: hoog risico op natuurbrand. Het weer is aangenaam, maar het is ook erg droog in de natuur.

De kans is aanwezig dat er een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert maar vragen ook uw medewerking om natuurbrand te voorkomen.

Als u rook of brand ziet, bel dan direct 112. Een aantal regels die gelden om een natuurbrand te voorkomen: Verleende stookontheffingen voor snoeihout zijn niet meer geldig. In natuurgebieden mag u geen (kook)vuren maken. Ook zijn vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk in deze gebieden niet toegestaan. Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of een emmer water. Wees altijd voorzichtig met open vuur, zoals een vuurkorf of barbecue. Dit mag alleen op de speciale picknick- en vuurplaatsen of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verhard of zanderige stuk ondergrond. Maak in droge periodes geen open vuur. Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue en opgehoopt tuinafval (broei). Parkeer daarnaast uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.

Meer informatie staat op de website van Natuurbrandrisico.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant