Afbeelding

'U kunt gerust zijn, met ons brood geen rare fratsen'

Algemeen 824 keer gelezen

'"Mijn lichaam vraagt erom!" Een uitspraak van mijn moeder die we regelmatig hoorden. Mijn moeder had suiker, te hoge bloeddruk en nog wat van die onhebbelijkheden waardoor ze zich volgens de huisarts aan een bepaald dieet moest houden. Dus eigenlijk was alles wat lekker was verboden omdat het niet goed voor haar zou zijn. Maar ja, eens een snoepkont, altijd een snoepkont. En dan heb je ook nog eens een bakkerij. Dus als ze weer een zonde beging en wij zeiden er iets van kwam ze altijd met die uitspraak. Ik denk dat iedereen het wel een beetje herkent, ineens zin in chocolade of chips hebben!

Maar als je nu onderzoeken leest die bijvoorbeeld gaan over het gebruik van suiker, dan vraag je je af en toe wel af: 'Vraagt mijn lichaam er om of zijn we voortaan zó gewend aan suiker dat ons lichaam niet beter weet?' U leest er elke dag over. Overal wordt suiker aan toegevoegd. Als wij koken, dan gebruiken we ingrediënten waar suiker aan toegevoegd is. Er verschijnen kookboeken met recepten zonder suiker. Dat houdt dan in dat je bijvoorbeeld zelf je tomatenketchup moet gaan maken.

Wij verkopen natuurlijk ook veel producten met suiker. Ons gebak bijvoorbeeld. Het goede aan ons gebak is dat de overige ingrediënten natuurlijk zijn. Bavaroises op basis van vers fruit bijvoorbeeld. Maar ja, een chocoladebol zonder suiker… die krijgen wij nooit verkocht. Maar ons brood, daar komt geen suiker aan te pas. Suiker wordt vaak toegevoegd voor de smaak of kleur. In Amerika bijvoorbeeld is een overschot aan mais, daar wordt aan brood mais siroop toegevoegd. Maar u kunt gerust zijn. Met ons brood geen rare fratsen, en suiker voegen wij zeker niet toe.'


Harm Lamers
de bakkers Lamers

De Bakkers Lamers.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant