Rianda van Well en Saskia Liebregts.
Rianda van Well en Saskia Liebregts.

Inspiratie en bewustwording door collage workshops

Algemeen 657 keer gelezen

OSS | Rianda van Well en Saskia Liebregts zijn niet alleen collega's binnen ONS welzijn, ze hebben ook de handen ineengeslagen voor de Collage Compagnie. Door het maken van moodboards willen ze deelnemers aan workshops inzichten, inspiratie en bewustwording meegeven. "Mensen ervaren het als zeer waardevol en putten er kracht uit."

Een combinatie tussen creativiteit en maatschappelijk werk. Saskia als maatschappelijk werker, binnen ONS welzijn, en Rianda als creatief brein achter de Collage Compagnie. Samen verzorgen ze workshops waarin deelnemers tijdschriften doorbladeren op zoek naar woorden en plaatjes die hun gevoelens ondersteunen. Deze knipsels worden vervolgens op een blad geplakt waardoor een moodboard ontstaat. "We leven in een maatschappij waar alles snel, snel en nog eens snel moet. Er is vaak weinig tijd voor jezelf. Terwijl dat zo belangrijk is. Mensen hebben meerdere lagen en de 'echte mens' wordt vaak niet getoond. Tijdens de workshop wordt jouw proces in beeld gebracht. Achter elk woord of plaatje zit een verhaal en zo krijg je veel inzicht. Centraal staat de vraag waar je nu in het proces staat, maar ook wat je nodig hebt en waar je naartoe wil", aldus Rianda.

Inzichten
Saskia noemt de samenwerking met Rianda een fijne omdat hun kwaliteiten goed op elkaar aansluiten. "Rianda vanwege haar creativiteit, ik vanwege mijn professionaliteit op het gebied van sociaal werk. Ik heb zelf ook samen met vriendinnen een collage gemaakt en het heeft ons veel gebracht. Je leert jezelf en anderen beter kennen." Niet altijd zijn de reacties van deelnemers voor de start van de workshop positief. "Soms zeggen mensen vooraf dat ze het doel van een moodboard niet helder hebben en beginnen ze met een lichte twijfel. Maar al snel zie je het enthousiasme groeien en krijg je een moodboard om 'u' tegen te zeggen. Hun mening over het nut is compleet veranderd."

Opdracht
Het initiatief wordt gefinancierd vanuit een Maatwerkpotje van de gemeente Oss. Tijdens workshops worden er groepen van vier of vijf mensen samengesteld. Het wordt ingezet bij cliënten van ONS welzijn, maar ook bij medewerkers. Rianda: "De opdracht kan bij iedere workshop anders zijn. Zo maken we met medewerkers een collage die ingaat op de kwaliteiten. Je krijgt op die manier inzicht in je eigen kwaliteiten, maar ook je collega's geven hun mening." Ze vervolgt: "Het kan ook heel goed zijn voor kinderen. Sowieso is het onze insteek om de workshop heel breed aan te bieden. Een creatieve teambuildingsactiviteit die bovendien goed is voor je persoonlijke ontwikkeling."

Informatie
Meer informatie over Collage Compagnie is te vinden op de website www.collagecompagnie.nl. Mailen naar collagecompagnie@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant