Rick van der Ven.
Rick van der Ven.

Op pad met handboogschutter Rick van der Ven

Sport 548 keer gelezen

OSS | Hij schiet pijlen met 210 kilometer uit een boog. Rick van der Ven (26) is één van Nederlands beste handboogschutters. Redacteur Saraï van Well liep een dag mee met de Ossenaar.

13.00 uur roeitest
Sportcentrum Papendal in Arnhem is de broedplaats voor Olympische sporters. "Ik train al vanaf mijn zeventiende op Papendal. Ik heb hier een aantal jaar intern gezeten zodat ik het sporten makkelijk met mijn studie kon combineren", zegt Van der Ven. Met een plaats in de top twintig van de wereld behoort hij bij de absolute top. Aan de bekendheid die daarbij komt kijken besteedt hij niet zoveel aandacht. "Mijn vader was de eerste die erachter kwam dat er een Wikipedia-pagina over mij was gemaakt. Iedereen kan zo'n pagina aanmaken, voor mij stelt het niet zoveel voor." Fitheid staat voorop bij iedere sporter. Een roeitest bij een handboogschieter mag enigszins apart ogen maar toch peilt het precies hoe fit Rick is. "We doen een inspanningstest om te kijken hoe het zit met de fysieke fitheid van de sporters. Door zijn hartslag telkens een beetje op te voeren", zegt Tim Veneman, stagiair Sport Sciences als Van der Ven plaatsneemt op het roeitoestel.
13.30 uur schiettraining
Tijd om even bij te komen van de roeitest zit er voor hem niet in. Een kwartier later staat hij met zijn boog in de hand op het veld. "Ik ben begonnen met handboogschieten op mijn achtste. Mijn tante, neefje en nichtje deden het ook en het leek mij ook een leuke sport. Van het een kwam het ander. Ik deed mee aan regiotrainingen en ik werd steeds beter. Waardoor ik uiteindelijk bij het Nederlandse team ben uitgekomen." Met zes andere jongens wordt hij onder leiding van bondscoach Ron van der Hoff en assistent-coach Emiel Custers getraind voor het komende WK. "Het wordt een uitdaging om goed te presteren tijdens de wereldkampioenschappen. Rick heeft in de winter veel binnen geschoten waardoor het even wennen is om weer buiten te staan. Maar ik verwacht dat hij aan het eind van het jaar weer op de top van zijn kunnen is", zegt Van der Hoff. Trainen gaat bij de Nederlandse handboogschutters met veel precisie. Maar er is ook tijd voor dagelijkse bezigheden. "Je moet die winterbanden echt eens onder je auto vandaan halen, Rick", deelt medespeler Mick de Bakker mee. Om het vervolgens te hebben over de muziek die op de achtergrond gedraaid wordt. "De jongens mogen iedere week twee nummers uitkiezen die zij tijdens de training willen horen", zegt Van der Hoff. "Alleen doet de helft dat niet." "Het betuigt ook van discipline om het consequent niet te doen", zegt de benjamin van het stel, Jan van Tongeren.
17.00 uur krachttraining
De dag eindigt met een uur lang krachttraining. "Mijn ultieme doel is om een medaille te halen tijdens de Olympische Spelen van Tokyo in 2020." In Londen (2012) eindigde Rick net buiten het erepodium, op plaats vier. "Het maakt mij niet uit welke medaille ik haal, met brons ben ik al heel gelukkig." Voordat hij dat kan doen moet hij zich nog kwalificeren voor het WK in 2019. "Daar ga ik mij nu op focussen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant