Leon Sport: op bezoek bij Feel So Good. (Foto: Hans van der Poel)
Leon Sport: op bezoek bij Feel So Good. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij CrossFit van Feel So Good

Sport 2.097 keer gelezen

OSS | Het is lekker om je tijdens het sporten in het zweet te werken. Mijn eerste CrossFit-les was zo pittig dat ik na afloop even rust nodig had voordat ik aan mij interview kon beginnen. Ik ben nu wel overtuigd: als je fit wil worden, ga CrossFit dan zelf eens ervaren.

Een dag voordat ik me meldde bij Feel So Good aan de Euterpelaan 11 in Oss had ik voor Leon Sport een training bij AV Oss'78 gehad. Dat leverde al behoorlijk wat spierpijn op, maar ik begon met goede moed aan het nieuwe avontuur. Nadat ik van hardlooptrainer Max Heijmans een CrossFit shirt kreeg, werd ik welkom geheten door docent Sebastiaan Henskens. Hij vertelde aan mij en de leden welke training er op het programma stond. Als warming-up voerden we eerst alle oefeningen uit. Van 400 meter hardlopen, bankdrukken en het omhoog stoten van gewichten tot squads en burpees. Per ronde stonden er zeven oefeningen op het programma waarvoor we negen minuten kregen. De opdrachten stonden nog ouderwets op het bord geschreven. "Dat werkt psychologisch heel goed", aldus Sebastiaan. Alles keer vier, dus in 36 minuten zouden we klaar zijn. Dat valt wel mee toch, dacht ik heel stoer. Het is de laatste keer dat ik een sport onderschat. De eerste ronde ging alles nog goed, maar al in de tweede ronde moest ik wat smokkelen omdat ik het niet volhield. Bij de squads bijvoorbeeld, waarbij je bovendien iedere keer een bal van een aantal kilo naar boven moest gooien. Of bij de burpees, waarbij je met je buik op de grond ligt, omhoog moet komen en al springend je benen tussen je armen moet zetten. Leuk en aardig, maar dan daarna moest ik nog op een blok springen. Ik was al snel zo vermoeid dat ik tijdens het springen amper twee edities van Weekblad Regio Oss onder mijn voeten kreeg. Gelukkig bleef een valpartij me bespaard. Na vier rondes was ik toch wel een beetje trots op mezelf. Al moest ik eerst even gaan zitten, omdat ik een beetje licht in mijn hoofd werd. Als ik dit ga vergelijken met bijvoorbeeld een sportschool, dan vraag ik me toch af wat ik daar toch al die jaren heb gedaan. Ik was er namelijk af en toe wel, maar echt moe heb ik me er nooit gemaakt. Nog even over de dagen na CrossFit: ik had spierpijn met een hoofdletter S. Dat betekende dus dat ik veel had gedaan.

Functionele bewegingen
CrossFit is een combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. Tien facetten van bewegen staan centraal: snelheid, uithoudingsvermogen, zuurstofopname, kracht, flexibiliteit, power, coördinatie, wendbaarheid, nauwkeurigheid en balans. Sebastiaan is zelf 'verslaafd' aan CrossFit. Hij geeft niet alleen les, maar sport zelf op een hoog niveau. "Hier trainen deelnemers onder professionele begeleiding in een groep van maximaal twaalf personen, maar je bent wel individueel bezig. Er is geen betere manier om zo fit te worden als met CrossFit. Het gaat hier niet om calorieën verbranden of kilo's aan spiermassa aankomen. Je bent bezig om jezelf te verbeteren en dan komt dat betere lichaam vanzelf." Nieuwe leden krijgen een training waarin de basistechnieken geleerd. Daarna zijn ze klaar voor de trainingen, die overigens nooit hetzelfde zijn. "Je voert functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit uit. Je kunt jezelf altijd uitdagen. Bijvoorbeeld om oefeningen sneller uit te oefenen of meer kilo's te tillen. Maar soms zijn er ook trainingen waarbij je in een bepaalde tijd een oefening zo vaak mogelijk uit moet voeren. Je weet vooraf nooit wat er op het programma staat."

Groei
CrossFit is bedacht door voormalig gymnasten. Het is vooral in Amerika erg populair en daarna overgewaaid naar onder andere Europa. In Nederland groeit het aantal deelnemers. Zo ook in Oss bij Feel So Good. Mede-eigenaar Ronnie Heijmans sportte zes keer per week, maar was verkocht toen hij in aanraking kwam met CrossFit. Hij merkt dat de drempel steeds lager wordt voor mensen om er te komen sporten. "Ons ledenbestand is heel divers, iedereen is welkom. Hier geen machogedrag, maar gewoon mensen die lekker intensief op hun eigen niveau aan het sporten zijn. Mooi om te zien is dat CrossFit bijvoorbeeld ook door topsporters en door militairen wordt gebruikt." Bij Feel So Good zijn er naast CrossFit ook gratis hardlooptrainingen en is er een krachthonk. Info over Feel So Good via info@feel-so-good.nl of kijk op www.feel-so-good.nl.
Leon Sport stopt de komende weken vanwege de zomerstop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant