Werk van Micky Hoogendijk.
Werk van Micky Hoogendijk.

Vier tentoonstellingen met thema 'Powervrouwen'

Algemeen 507 keer gelezen

OSS | Museum Jan Cunen in Oss staat in het teken van powervrouwen. Na een verbouwing en uitbreiding heropent het museum op 30 september met vier tentoonstellingen waarin de vrouw centraal staat: krachtig en inspirerend. Met 'Vrouwen van Oranje' brengt Museum Jan Cunen voor het eerst 50 portretten van vijf Nederlandse koninginnen samen. Daarnaast zijn foto's van Micky Hoogendijk en beelden van Margot Homan te zien, en de presentatie 'De pil van Oss!'.

Kysia Hekster, royalty-verslaggever bij de NOS, zal op 30 september de tentoonstellingsreeks in het Brabantse museum feestelijk openen. De uiteenlopende exposities hebben één overeenkomst: de vrouwelijke identiteit.

Vrouwen van Oranje
Circa 50 monumentale en intieme portretten van de Nederlandse vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima vertellen het verhaal van vijf krachtige vrouwen die inspireren, richting geven en verbinden. Tegelijkertijd geeft deze portrettengalerij een kunsthistorisch overzicht van de late negentiende eeuw tot nu. Van Jan Toorops tekening van Emma en Wilhelmina's beeltenis door Charlotte van Pallandt via Juliana's portret door Sierk Schröder en Andy Warhols schilderij van Beatrix tot foto's van Máxima door Erwin Olaf. Ook wordt Máxima's inhuldigingsjurk van de hand van Jan Taminiau getoond. De diverse bruiklenen zijn onder andere afkomstig van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, Paleis Het Loo en het Rijksmuseum. Uitgeverij Waanders verzorgt de begeleidende publicatie.

Fotograaf Micky Hoogendijk
Haar werk is meer dan alleen fotografie. De gelaagdheid in Hoogendijks magische foto's geeft diepgang. Na een carrière als model en actrice vond zij in de fotografie haar bestemming. In haar vrouwbeeld geeft ze ook zichzelf bloot: haar persoonlijke kracht en kwetsbaarheid komen er in samen.

Sculpturen Margot Homan
De van origine Osse beeldhouwster en ver over de landsgrenzen bekende Margot Homan brengt met de expositie 'Iconisch' bronzen en marmeren vrouwengestalten naar Museum Jan Cunen. Ze weet de vrouw op iconische wijze neer te zetten: universeel en geïdealiseerd, waardoor er een bovenmenselijke sfeer rond haar beelden hangt.

De pil van Oss!
De presentatie over de pil vertelt over de betekenis van de anticonceptiepil voor de vrouw. Wat voor velen onbekend is, is dat deze in 1962 in Oss werd geïntroduceerd door Organon, het huidige MSD. De pil is van enorme invloed geweest op het onafhankelijkheidsstreven, het zelfbewustzijn en de ontwikkeling van de vrouw.

Museum Jan Cunen
Museum Jan Cunen is een ontmoetingsplek, een plaats van schoonheid, verbeelding en creativiteit. Een plek in Oss waar regionale, nationale en internationale verhalen van beeldende kunst, cultuur en lokale geschiedenis samengaan, toegankelijk en beleefbaar worden. Tot en met 17 september is 'Hoogtepunten uit de collectie van Museum Jan Cunen' te zien in het Osse museum. Meer info op www.museumjancunen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant