Afbeelding

Drie jaar gevangenisstraf en tbs voor dodelijk verkeersongeval in Oss

112 1.284 keer gelezen

'S-HERTOGENBOSCH | Een 28-jarige Nijmegenaar is woensdag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Ook kreeg hij een rijontzegging van vijf jaar. De man uit Nijmegen veroorzaakte tijdens de jaarwisseling op de kruising van de Doctor Saal van Zwanenbergsingel en de Ruwaardsingel in Oss een ongeval waarbij een 22-jarige vrouw uit Geffen om het leven kwam.

De verdachte raakte kort na middernacht met zijn auto de Geffense die met haar fiets overstak. Hij bood geen hulp en liet de vrouw in hulpeloze toestand achter. De vrouw overleed door de aanrijding. De verdachte werd dezelfde ochtend getraceerd door de politie en aangehouden. De rechtbank is van mening dat de man zich schuldig maakte aan zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Hij was volgens de bewijzen onder invloed van alcohol, hij reed met te hoge snelheid en door een rood verkeerslicht en had onvoldoende aandacht voor het overige verkeer. Bovendien reed hij door na het ongeval zonder het slachtoffer te helpen. De man werd door de rechtbank ook veroordeeld voor drie andere verkeersdelicten. Zo reed hij in de Nieuwjaarsnacht met een geschorst rijbewijs en dat deed hij op 25 december ook. Ook toen was hij onder invloed van alcohol. Hij is in het verleden al vaker veroordeeld voor verkeersdelicten. Omdat hij de delicten pleegde tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling moet hij een door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voorwaardelijk opgelegde celstraf van vijf maanden uitzitten.

Tbs
Volgens de rechtbank is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Een psycholoog en psychiater hebben na onderzoek aangegeven dat er sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis en psychopathie. Ook heeft hij een stoornis in alcohol- en in cocaïnegebruik. De rechtbank is met de deskundigen van oordeel dat er tbs met dwangverpleging opgelegd moet worden.

Schadevergoeding
De verdachte is door de rechtbank verplicht om de gevraagde schadevergoeding van 11.308,17 euro te betalen. Dat had hij zelf ook aangeboden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant