Schade op Kos. (Foto: Noud van Harskamp)
Schade op Kos. (Foto: Noud van Harskamp)

Stel maakte aardbeving op Kos mee: 'We mogen achteraf van veel geluk spreken'

Algemeen 2.164 keer gelezen

OSS | Het Griekse eiland Kos werd afgelopen donderdagnacht getroffen door een aardbeving. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Na de beving vonden diverse naschokken plaats. De geboren en getogen Ossenaar Noud van Harskamp en zijn vriendin Lenneke Swinkels maakten de aardbeving heel bewust mee. Het had zelfs niet veel gescheeld, of ze waren op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd.

Vier dagen eerder waren ze aan het feesten in de bar waar donderdagnacht tijdens de beving twee mensen overleden. Op de dag van de beving wilde Lenneke opnieuw graag in de bar op stap, maar Noud was te moe. "Als ik fit was geweest, waren we dus honderd procent zeker in die bar geweest tijdens de aardbeving. We mogen van veel geluk spreken", aldus Noud. Tijdens de aardbeving lag hij te slapen, zijn vriendin was nog wakker en las een boek. "Lenneke maakt me wakker en ik dacht echt: 'Wat is dit!'. Ik zag alles trillen en de lamp viel kapot op de grond. Het duurde bijna een halve minuut en we hadden al snel in de gaten dat het om een aardbeving ging. Hoe je je dat moet voorstellen? Het lijkt wel of je in de sportschool op een trilplaat zit."

Schade
Noud en Lenneke liepen naar buiten en daar kwamen ook de andere gasten van de appartementen naartoe. Het zwembad was halfleeg, de boekenkast was omgevallen en alles uit de bar was kapot. "We werden keurig opgevangen door de eigenaar van het appartementencomplex. Sowieso veel respect voor de Grieken. Ook lokale bewoners waren bang omdat er in 1933 voor het laatst zo'n hevige aardbeving was. Maar ze hebben de draad zo snel mogelijk opgepakt en zijn gelijk aan de slag gegaan om alles op te ruimen. De Griekse bevolking is ontzettend gastvrij en vriendelijk. Bijzonder om te zien."

Ingestorte gebouwen
In dezelfde nacht was er nog een flinke naschok. De dag na de beving ging het stel -tegenwoordig woonachtig in Helmond 't Hout- naar de stad. "Er waren meerdere gebouwen ingestort en dat zag er best heftig uit. Ook was de uitgaansstraat afgezet." Op zaterdag waren er soms nog wat lichte naschokken te voelen, maar Noud en Lenneke besloten in de stad iets te gaan eten aan het water. "Dat was heel apart, want we hoorden iets opkomen en toen begon de grond weer flink te trillen. Om ons heen zagen we paniek en iedereen rende naar buiten. Wij bleven redelijk rustig. Zo lang je niets boven je hoofd hebt, kan er eigenlijk niets gebeuren. Al met al was het heel bijzondere ervaring. Het was een heerlijke vakantie, maar wel met een bizar einde."

Schade op Kos. (Foto: Noud van Harskamp)
Schade op Kos. (Foto: Noud van Harskamp)
Schade op Kos. (Foto: Noud van Harskamp)
Schade op Kos. (Foto: Noud van Harskamp)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant