Anne Knijnenburg.
Anne Knijnenburg.

Anne Knijnenburg: 'Hier heb ik veel van geleerd'

Sport 1.519 keer gelezen

OSS | Het is een drukke maand voor Anne Knijnenburg. De 15-jarige Osse werd begin juli Nederlands kampioen op de 800 meter bij de B-junioren, terwijl ze qua leeftijd nog bij de C-junioren hoort. Vorige week deed ze mee aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF), een sportevenement voor jonge Europese sporters in de leeftijd tot en met 16 jaar. Met een dertiende plaats in het Hongaarse Györ was ze achteraf niet tevreden. "Ik was zo zenuwachtig dat het die dag niet lukte."

door Leon Voskamp

Met haar Nederlandse titel op zak in een hogere leeftijdscategorie bewees ze al dat ze een groot talent is. Namens de Nederlandse selectie hoopte ze in Hongarije ook op een goede uitslag. In haar eerste internationale wedstrijd ging ze voor een medaille, maar het werd niet wat ze er van had verwacht. "Ik wist vooraf al dat er veel concurrentie was en dat het moeilijk zou worden om bovenin te eindigen. Maar mijn doel was om goed te presteren en te laten zien wie Anne Knijnenburg is."

Ervaring
Ze vervolgt: "Het was zo'n groot toernooi en er waren zoveel invloeden van buitenaf, dat ik te zenuwachtig was tijdens de race. Maar ik heb er veel van geleerd en die ervaring neem ik mee naar de toekomst."

Olympisch dorp
Tijdens de EJOF worden de Olympische Spelen nagebootst. De Olympische sporten (in een zomer- en wintereditie) staan op het programma en er is een Olympisch dorp. Het doel is om de talenten ervaring op te laten doen met het oog op de toekomst. "Het was geweldig om mee te maken. Er waren in Györ allemaal nieuwe gebouwen en overal sliepen topsporters. In het dorp was er een gezellige sfeer. Na mijn race heb ik veel andere atletiekwedstrijden bekeken en ook zat ik op de tribune bij het zwemmen."


Trainen
Anne is iedere dag met haar sport bezig. Op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag traint ze en op dinsdag staat er fietsen of zwemmen op het programma. Ook loopt ze regelmatig wedstrijden. "Ik train in Oss en Vught en die trainingen zijn heel divers. Van kracht, snelheid tot duurlopen. Volgend jaar wil ik weer net iets meer gaan trainen en een jaar later weer meer. Op die manier kan ik over een paar jaar gaan pieken."

Toekomst
Nu Anne de EJOF heeft meegemaakt, weet ze al helemaal waarom ze met veel liefde zoveel tijd stopt in haar sport. "De grote toernooien, die wil ik bereiken. Een Europees kampioenschap, het wereldkampioenschap, maar uiteraard ook de Olympische Spelen. Nu ik nog jong ben, is het allemaal erg leuk, maar ik weet waar ik het voor doe. Ik wil bij de senioren de top bereiken als hardloper."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant