Rens van Eijden.
Rens van Eijden.

Van Eijden (AZ): 'We gaan voor Europees voetbal'

Voetbal 343 keer gelezen

ALKMAAR | AZ start zaterdag 12 augustus het nieuwe seizoen met een uitwedstrijd tegen PSV. Voor centrale verdediger Rens van Eijden van de Alkmaarders een mooi duel, want de 29-jarige Ossenaar keert terug op de bodem waar hij zijn eerste stappen zette als profvoetballer. Het doel van AZ komend seizoen is duidelijk. "Een club als AZ moet altijd de ambitie hebben om zich te plaatsen voor Europees voetbal. En het liefst doen we dat met attractief voetbal."

door Leon Voskamp

AZ kende een wisselvallig laatste seizoen. In Europa werd knap de volgende ronde bereikt, maar daarin was Olympique Lyon veel te sterk. In de competitie eindigde de formatie van trainer John van den Brom als zesde en in de finale van de play-offs was FC Utrecht na penalty's te sterk. AZ haalde ook bekerfinale, maar daarin was Vitesse met 2-0 te sterk. "Uiteindelijk stonden we dus met lege handen en dan overheerst de teleurstelling. Dit jaar spelen we geen Europees voetbal, dat was vorig jaar een heel mooie ervaring. Je vliegt naar een stad in een ander land en je wilt daar zo goed mogelijk presteren. Mede dankzij de Europese duels was het een druk jaar dat voorbij is gevlogen."

'Mooie stap'
Van Eijden kijkt persoonlijk terug op een mooi jaar. "De overstap van N.E.C. naar AZ heb ik als hartstikke goed ervaren. Het was een heel mooie stap en ik heb vrijwel alles gespeeld. Wel ben ik twee keer geblesseerd geweest en heb ik me terug moeten knokken."

Tweede aanvoerder
Bij zijn vorige club N.E.C. was hij aanvoerder, bij AZ is hij 'gepromoveerd' tot tweede aanvoerder achter Ron Vlaar. "De rol die ik bij N.E.C. had, kon ik niet automatisch hier gaan vervullen. Ik heb me aan moeten passen. Maar gedurende het seizoen ben ik tweede aanvoerder geworden. Dat is wel tekenend voor de rol die ik heb gespeeld." Het verschil tussen N.E.C. en AZ is volgens de verdediger redelijk groot. "Zonder sneer naar N.E.C., maar er is bij AZ meer mogelijk. Alles is hier grootser en nog perfecter geregeld voor de spelers. Wij kunnen ons volledig focussen op het voetbal."

Rusland
Dat hij bij AZ speelt, had hij in januari 2016 niet kunnen bedenken. Hij had de medische keuring bij Dinamo Moskou al doorlopen, maar uiteindelijk kwamen de Russen met aanvullende eisen, waardoor de transfer niet doorging. "Ik was al niet van de carrièreplanning, maar door 'Moskou' ben ik dat al helemaal niet. Je kunt een loopbaan niet uitstippelen. Ik heb nog een contract voor drie jaar in Alkmaar en heb het enorm naar mijn zin. Bij AZ stop ik er veel energie in om een nog betere voetballer te worden. Maar je weet nooit of er een mooie club uit het buitenland aanklopt. Als alle partijen tevreden zijn, dan zijn er alleen maar winnaars."
PSV
Van Eijden begon met voetballen bij RKSV Margriet. Vanuit de Osse club maakte hij de overstap naar PSV, waar hij op 11 april 2007 debuteerde in de Champions League-wedstrijd in en tegen Liverpool. "Ik koester warme herinneringen aan PSV, maar het is al wel tien jaar geleden dat ik er speelde. Ik heb er een goede tijd gehad, maar het contact is verwaterd. PSV zit na de Europese uitschakeling in een kleine crisis. Ze zijn echter ongetwijfeld wakker geschud. Op papier kunnen we het ze lastig maken en dat willen we graag omzetten in een goed resultaat."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant