Martin Zorge met een aantal van zijn voetbalspeldjes.
Martin Zorge met een aantal van zijn voetbalspeldjes.

'Ik bundel mijn voetbalspeldjes voor het nageslacht'

Sport 1.894 keer gelezen

BERGHEM | Martin Zorge is een voetballiefhebber in hart en nieren. De 69-jarige Berghemnaar is al 42 jaar verzorger in het amateurvoetbal, maar neemt na komend seizoen afscheid bij Margriet. Ook is hij een fervent verzamelaar van voetbalspeldjes. Hij richt zich met name op Nederlandse amateurverenigingen en dan vooral op clubs die niet meer bestaan. "Clubs fuseren in een rap tempo. Het zou zonde zijn als die verenigingen in de toekomst in de vergetelheid raken."

door Leon Voskamp

Als kind spaarde hij van alles. Van postzegels, voetbalplaatjes, sigarenbandjes tot vleugels die hij vond van vogels die de vrieskou niet overleefd hadden. Ook spaarde hij speldjes van voetbalclubs. Zijn vader was bestuurslid van Elinkwijk, dat vroeger uitkwam in het betaald voetbal. Kleine Martin kreeg van zijn vader speldjes van gerenommeerde tegenstanders als Leeds United en Club Brugge. "Als tiener richtte ik me vooral op voetbalspeldjes, maar toen kwam ik op een leeftijd dat er andere dingen belangrijk waren. Maar na die jaren heb ik het weer opgepikt en ben ik volop gaan verzamelen."

4.000/5.000 speldjes
Hij is regelmatig op beurzen om speldjes te ruilen en op internet speurt hij naar 'aanwinsten'. Zijn archief bestaat inmiddels uit zo'n 4/5.000 speldjes. Hij pakt er een aantal mappen bij en vertelt volop over zijn collectie. "Van welke landen ik speldjes heb? Teveel om op te noemen, van bijvoorbeeld de voetbalbonden van de Fiji eilanden, Armenië tot Moldavië en Azerbeidjan. Ook van clubs uit allerlei landen, waarvan de Poolse en Zweedse speldjes de mooiste zijn. Het niveau maakt me niet uit. Ik zoek het later zelf op en orden ze dan in mappen."

Hobby
Tijdens beurzen komt hij in contact met andere verzamelaars uit andere landen. "Er zijn mannen bij die er erg veel aan doen om aan speldjes te komen. Voor mij is het echt een hobby en ik heb ook andere dingen te doen in mijn vrije tijd."

Nederlandse clubs
Speldjes van buitenlandse clubs verzamelt hij nog steeds, maar hij focust zich voornamelijk op Nederlandse verenigingen. "En dan met name clubs die zijn gefuseerd of die zijn opgehouden. Ik bundel ze voor het nageslacht. In Amsterdam had je vroeger bijvoorbeeld zo'n 250 clubs en dat zijn er nu nog maar 50. Ook hier in Noord-Brabant zie je regelmatig fusies. In de gemeente Oss heb je MOSA'14 en NLC'03 en er volgen in de toekomst nog meer, zoals waarschijnlijk SDDL en Ravenstein. Sommige verenigingen hebben nooit speldjes uitgebracht, maar soms zijn ze er wel, maar is het moeilijk om te regelen. Zo ben ik op zoek naar speldjes van SDDL, Litta, Norbert, Nulandia en Nooit Gedacht." Contact via martinzorge@hotmail.com. Zorge stopt voorlopig niet met verzamelen. "Ik doe het met veel plezier. Hopelijk kan ik ook jongeren enthousiasmeren om te gaan verzamelen. De animo onder de jeugd neemt af en dat is jammer."

Ook een hobby?
Heeft u een leuke, aparte of gewaagde hobby? Of bent u net als Martin Zorge een fervent verzamelaar? Stuur dan een mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant