De watertafel in het Osse centrum kleurde zondagavond oranje.
De watertafel in het Osse centrum kleurde zondagavond oranje.

Larissa (sv TOP): 'Vrouwenvoetbal door Oranje op de kaart gezet'

Sport 1.882 keer gelezen

OSS | Het EK vrouwenvoetbal heeft alle verwachtingen overtroffen. De Nederlandse dames wonnen toch wel verrassend de titel en in eigen land zorgde dat voor enorm hoge kijkcijfers. De eindstrijd tegen Denemarken trok 4,1 miljoen kijkers en de prijsuitreiking zelfs 5,6 miljoen. Maar hoe is het gesteld met het vrouwenvoetbal in de gemeente Oss?

Larissa van der Stappen is speelster van het vrouwenteam van sv TOP. De Osse club heeft al jaren dit team en combineert een ander team met vrouwen van MOSA'14. De 20-jarige Osse keek bijna alle wedstrijden van Oranje op televisie. "Ik heb ervan genoten. Vooraf had ik niet verwacht dat Nederland zou gaan winnen, maar uiteraard wel gehoopt. Dat ze in eigen land dan uiteindelijk de beker omhoog mogen houden, is erg mooi." Bij Oranje vielen haar meerdere spelers op. "De keepster Sari van Veenendaal bijvoorbeeld speelde uitstekend. Soms hield ze op belangrijke momenten ballen tegen waarvan ik dacht: 'Hoe krijg je het voor elkaar'. Maar ook Daniëlle van de Donk maakte indruk. Een speelster met veel kwaliteiten, zoals een geweldige balaanname."

Media-aandacht
Volgens Larissa is het belangrijk dat het EK vrouwenvoetbal veel media-aandacht kreeg. "Er is bij veel mensen vaak het vooroordeel dat alleen mannen kunnen voetballen. Het niveau bij de vrouwen wordt onderschat. Iedereen heeft nu de kwaliteiten van de Nederlandse ploeg kunnen zien en de speelsters hebben het vrouwenvoetbal op de kaart gezet. Het is te hopen dat er veel aandacht blijft uitgaan naar de vrouwen. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat er meer meisjes gaan voetballen. En ook dat er meer respect komt voor voetballende meiden en vrouwen."

Groeiende populariteit
Zelf voetbalde ze in de jeugd met de jongens. "Maar steeds meer vriendinnen kwamen erbij en op een gegeven moment hadden we bij O.S.S.'20 een eigen meisjesteam. Ik merk dat voetbal bij de vrouwen en de meisjes steeds populairder aan het worden is. Vroeger moesten we lange afstanden afleggen, maar tegenwoordig zijn er gelukkig veel verenigingen met vrouwen- en/of meisjesteams. En ik hoop dat de belangstelling de komende jaren alleen maar blijft toenemen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant