In het pittoreske stadje Ravenstein zijn beide dagen diverse monumenten te bezoeken.
In het pittoreske stadje Ravenstein zijn beide dagen diverse monumenten te bezoeken.

Veel activiteiten tijdens Open Monumentendag

Algemeen 577 keer gelezen

OSS | De jaarlijkse Open Monumentendag vindt zaterdag 9 en zondag 10 september plaats. Het thema is dit jaar 'Boeren, burgers en buitenlui'. In de gemeente Oss zijn ruim veertig monumenten gratis te bezoeken. Bij veel monumenten is iets extra's te doen, zoals rondleidingen, exposities, kerktorenbeklimmingen en stads- en dorpswandelingen door Ravenstein, Megen, Geffen en Lith.

Op zaterdag 9 en zondag 10 september rijden in totaal vier excursiebussen langs verschillende monumenten in de gemeente. In de bus is een gids aanwezig. Er wordt bij een of twee monumenten een stop gemaakt, waar een rondleiding wordt gegeven.

Zaterdag
Op zaterdag 9 september gaat de bus om 10.00 uur naar de voormalige pastorie in Maren-Kessel, nu in gebruik als woning. Hier is een uitgebreid programma met een rondleiding door de tuin, bezichtiging van het monument en muziek en poëzie. Op de terugweg is er gelegenheid om uit te stappen bij de Grote Kerk in Oss. De busexcursie op zaterdagmiddag van 13.30 uur gaat naar Ravenstein, waar een stadswandeling gemaakt wordt. Daarna volgt een bezoek aan museumboot de Schokker in Lith.

Zondag
De busexcursie op zondag 10 september om 10.00 uur start met een bezoek aan het Leerlooierijhuisje in Ravenstein. Daarna volgt een bezoek aan het Erfgoedlokaal Ons Dorp in Haren. De busexcursie van zondagmiddag van 13.30 uur gaat naar de Sint Sebastianuskerk in Herpen. Daarna volgt een bezoek aan Megen met een stadswandeling.

Aanmelden
Deelname aan de busexcursie is gratis, maar reserveren is verplicht in verband met het beperkte aantal plaatsen. Dit kan vanaf dinsdag 15 augustus bij het Stadsarchief Oss aan de Raadhuislaan 10 (in de Bibliotheek Oss) in Oss. Reserveren kan ook via e-mailadres informatie@stadsarchiefoss.nl, de website www.stadsarchiefoss.nl of telefoonnummer (0412) 84 20 10. Het Stadsarchief is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdig reserveren wordt aanbevolen.

Informatie
In verband met het beperkte aantal plaatsen kan er voor maximaal vier personen gereserveerd worden en kan er maar voor één van de busexcursies gereserveerd worden. De excursie duurt ongeveer drie uur. Start- en eindpunt is de parkeerplaats achter het gemeentehuis in Oss aan de Raadhuislaan.


Folder
De folder met het uitgebreide aanbod is vanaf aanstaand weekend gratis verkrijgbaar bij het Stadsarchief, de VVV Oss, het Toeristisch Informatiepunt Ravenstein, het Toeristisch Informatiepunt Megen en veel van de veertig deelnemende monumenten. Ook staat de folder digitaal op de website www.stadsarchiefoss.nl. Het Stadsarchief coördineert deze dagen, in samenwerking met vele betrokken vrijwilligers, monumenteneigenaren en historische verenigingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant