Hans Strating tijdens de Ironman.
Hans Strating tijdens de Ironman.

'Je moet als triatleet met pijn leren omgaan'

Sport 794 keer gelezen

BERGHEM | Hans Strating staat dit jaar voor een flinke uitdaging. De 44-jarige Berghemnaar heeft er de afgelopen maanden al twee hele triatlons opzitten en doet op 9 september mee aan zijn derde van deze zomer Challenge Almere - Amsterdam. "Een hele triatlon is het ultieme lijden. Dat kan heel mooi zijn."

In de jaren '80 keek een jonge Strating vaak naar AVRO's Sportpanorama. In dat sportprogramma was er aandacht voor de eerste triatlon in Nederland, die van Almere. Er wordt in totaal 3,8 kilometer gezwommen, 180 kilometer gefietst en een marathon (42,195 kilometer) afgelegd. "De sport was net overgewaaid uit Amerika. Ik zag toppers als Axel Koenders en Gregor Stam in actie en kon me toen niet voorstellen dat een mens zo'n enorme afstanden af kan leggen. Ik was gefascineerd en dat is altijd zo gebleven." Zelf voetbalde en tenniste hij, maar ook deed hij jarenlang niets. Op 42-jarige leeftijd was hij op zoek naar een nieuwe uitdaging en schreef hij zich in bij triathlonvereniging Trioss. "Ik kon mijn ei niet kwijt met voetbal en tennis en zocht een uitlaatklep. Trioss kwam in beeld en ik heb me aangemeld. Eigenlijk heb ik helemaal geen geschikt lichaam voor de sport, gezien mijn 1.80 meter en 95 kilo. In het begin haalde ik met borstcrawl nog niet de overkant van het zwembad. Maar ik ben gaan trainen en een half jaar later deed ik mee met een halve triatlon. Een jaar later stond ik aan de start van de hele triatlon in Maastricht. Dat was altijd mijn droom en ik haalde de finish. Daar gaat het mij ook om, de tijd vind ik niet belangrijk."

Trainen
Als voorbereiding op een hele triatlon traint hij het hele jaar door zo'n negen uur per week. "Dat is eigenlijk te weinig, want een uur of twintig is wel aan te raden. Maar daar heb ik de tijd niet voor. Ik train alleen met leden van Trioss, want alleen trainen vind ik niet leuk. Zo zwemmen we in het Golfbad of bij de Geffense Plas en fietsers en lopers melden zich op een afgesproken punt. Zwemmen is technisch het moeilijkste onderdeel. Afgelopen Ironman in Maastricht slaagde ik er pas voor het eerst in om de 3,8 kilometer met borstcrawl af te leggen. Loodzwaar, aangezien je 1,9 kilometer tegen de stroom inzwemt." Dit jaar staat Almere op 9 september op de agenda. Na 8 juli de Frysman en 6 augustus de Ironman Maastricht gaat hij dus voor de 'Triple Dutch'. De Ironman Maastricht was toch wel de mooiste wedstrijd. Je komt aan op het Marktplein in Maastricht en honderden mensen moedigen je aan. De omroeper spreekt je naam uit en je mag je een Ironman noemen, dat geeft een kick." Overigens deden dit jaar aan de Ironman ook de andere Trioss-leden Dennis Kampscheur en Hugo van Schayik mee.
Strating kijkt ook al vooruit richting toekomst. Nu hij weet hoe het is om te finishen in hele triatlons, zoekt hij opnieuw naar een uitdaging. "Ik zit te denken aan een ultra-triathlon. In 36 uur moet je 7,6 kilometer zwemmen, 360 kilometer fietsen en 84,4 kilometer lopen. Ik probeer te kijken wat ik lichamelijk en mentaal aankan. Lichamelijk is het natuurlijk erg zwaar, maar het mentale gedeelte telt ook voor 50 procent. Eén van mijn drijfveren is om mijn kinderen iets mee te geven. Ze een stukje mentale weerbaarheid te tonen en te laten zien dat je altijd meer kan, dan dan je denkt dat je kan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant