Een repetitie voor Oeverloos.
Een repetitie voor Oeverloos.

'Het mooie van Oeverloos is dat je dwars door een decor loopt'

Algemeen 516 keer gelezen

OIJEN | Bezoekers kunnen op 2 en 3 september gaan genieten van de Oeverloos Theaterroute. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de theaterroute -een idee van Stichting Oss Cultureel- te perfectioneren. Afgelopen weekend bracht redacteur Leon Voskamp een bezoekje aan een repetitie. Niet binnen in een zaaltje, maar op diverse locaties in Oijen.

Als ik zondagochtend over de dijk naar Oijen fiets, kom ik veel wielrenners tegen. Het is prachtig weer en dat is voor veel sporters het teken om erop uit te gaan. Als ik bij Snackbar Wimke ben -normaal gesproken ben ik daar niet om 10.00 uur hoor- zie ik een groep van zo'n twintig personen lopen. Voorop fietst artistiek leider Letizia Rompelberg van Oeverloos. Ze 'dirigeert' de groep amateurspelers en auteur Wim Wijnakker naar een locatie onderaan de dijk tegen de Maas aan. De schapen lijken van onze komst te schrikken en gaan iets verderop staan. De koeien worden echter niet warm of koud van dit bezoek en staan heel relaxed te kijken. Op de achtergrond horen we een aantal ezels die zoveel geluid maken, dat het tijdens de repetitie goed te horen is. Zonder al teveel van Oeverloos te verklappen: een postbode loopt als rode draad door het verhaal heen. Bezoekers lopen van scene naar scene en krijgen zo een heel bijzonder en verrassend verhaal te zien. Een voorstelling waarin veel levensfasen voorbij komen. Van geboorte, een huwelijk tot de dood. "Het is zeker niet alleen verdriet en drama wat mensen te zien krijgen. Er zit ook heel veel humor in dit verhaal", aldus productieleider Anneloes Ebing.

Gebied
Ebing kent het gebied van de Maas goed, aangezien ze jarenlang in de organisatie zat van de MaasdijkMarathon. "Het is een prachtig gebied en tijdens de theaterroute laten we mooie plekjes in Oijen zien. Zo zijn er locaties aan de Maas, maar gaan ook deuren open van plekken waar mensen anders niet zouden komen. Het is heel tof om te zien dat de lokale bevolking erg gastvrij is en trots op het feit dat we daar een theaterroute houden." Haar werk is zeer divers. "Ook tijdens repetities komen er weer goede ideeën naar voren. Dan is het vervolgens aan mij om proberen het te regelen."

Onder de indruk
Willeke Berendsen uit Oss was twee jaar geleden tijdens de eerste Oeverloos toeschouwer. "Ik was onder de indruk van het spel, maar ook van het verhaal en locatie. Het leek me mooi om zelf ook eens mee te doen. Toen ik een oproepje zag voor de tweede editie, heb ik direct gereageerd en gelukkig mag ik meedoen. Ik kende vooraf veel andere spelers niet, maar ik ben als nieuweling van harte welkom geheten in deze leuke groep. Er is veel lol, maar we nemen het spelen ook heel serieus." Zelf heeft ze tijdens Oeverloos twee rollen: lijk en moeder. "Ik kijk uit naar 2 en 3 september en verwacht dat mensen onder de indruk zullen zijn. Het is zeker geen al te zwaar verhaal, maar er zitten wel stukken bij om over na te denken. En bovendien kom je op bijzondere locaties."

Enthousiaste groep
Heeschenaar Bert de Vries heeft drie rollen, waaronder die van bruidegom. Ook hij was twee jaar geleden toeschouwer en dit jaar één van de spelers. "Ik heb al veel andere mensen leren kennen. Het is leuk om met een enthousiaste groep aan dit project mee te doen. Het mooie van Oeverloos is dat je dwars door een decor loopt en iedere keer een leuke, kleine scene ziet. Er komen verschillende levensfasen voorbij en iedereen herkent dat."

'Genieten'
Tijdens één van de repetities luistert Pien van Welbergen - Danen aandachtig naar andere spelers. Ze zit niet in deze scene, maar is zichtbaar onder de indruk. "Het is ontzettend genieten van het script. Oeverloos is opgetekend uit verhalen van lokale bewoners en daarom herkenbaar. Tijdens de repetities binnen hebben we uiteraard al veel gedaan, maar nu buiten is het nog veel mooier. Op deze locaties kunnen we ons nog beter inleven."

Prijsvraag
Kaarten en meer info vind je op www.osscultureel.nl/oeverloos. Via Weekblad Regio Oss maakt u kans op twee keer twee gratis kaarten. Mail voor maandag 28 augustus 12.00 uur het antwoord op de vraag 'Wie is de choreograaf van de Oeverloos Theaterroute?' naar actie@weekbladregiooss.nl. De winnaars krijgen mail van ons.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant