Loek van Mil. (Foto: Rob Jelsma)
Loek van Mil. (Foto: Rob Jelsma)

Nederlands kampioen Loek van Mil pakt titel Meest Waardevolle Speler

Sport 801 keer gelezen

ROTTERDAM | Loek van Mil pakte afgelopen weekend met Curaçao Neptunus de nationale honkbaltitel. De 33-jarige Ossenaar werd bovendien na afloop van de winnende wedstrijd tegen L&D Amsterdam uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series. Redacteur Leon Voskamp sprak met de boomlange Osse pitcher over zijn loopbaan en over de toekomst.

Van Mil begon met honkballen in zijn woonplaats bij de Vos Cardinals. Op 16-jarige leeftijd startte hij met werpen en al vroeg debuteerde hij bij het eerste team. Na Jong Oranje en de Nederlandse topclub HCAW maakte hij in 2005 de overstap naar het paradijs voor honkballers: Amerika. Hij speelde er tien jaar en kwam uit voor de Minnesota Twins, Los Angeles Angels of Anaheim, Cleveland Indians en Cincinnatti Reds. Van Mil werd er met zijn 2.15 meter de langste honkballer ooit. "Tien jaar in Amerika was een mooie tijd. Helaas nooit de Major League gehaald, al zat ik er dicht tegenaan. De kans dat ik het alsnog ga halen, lijkt met mijn 33 jaar wel een beetje verkeken. Ik kan mezelf echter geen grote dingen verwijten dat ik het hoogste niveau niet hebt bereikt. Wellicht had ik aan een andere stoelendans mee moeten doen." Naast Amerika kwam Van Mil een jaar uit voor het Japanse Tohoku Rakuten Golden Eagles. "Ik had al een paar jaar Japan in mijn hoofd en het werd een mooi jaar. Financieel aantrekkelijk en Japan is een heerlijk en prachtig land. Er wordt ook niet gekeken naar de leeftijd van een topsporter, maar naar de prestaties."

Australië
Van Mil -sinds 2007 international van het Nederlands team- gaat op korte termijn voor de vierde keer naar Australië. Het seizoen in Nederland is afgelopen en bij de Adelaide Bite gaat hij een nieuw seizoen in. "Ze spelen op een aardig niveau en ik heb er inmiddels goede vrienden. Er was meer belangstelling, maar ik blijf de club die goed voor me is graag trouw." Vorig jaar was er ook belangstelling vanuit Zuid-Korea. Vanwege een blessure moest Van Mil toen meerdere keren 'nee' zeggen. "Ik hoopte op een snel herstel, maar ik lag er meerdere maanden uit. Toen ik net fit was, kreeg ik opnieuw een aanbieding, maar ik was nog niet fit genoeg voor een topcompetitie. Je weet nooit hoe de toekomst eruit ziet, maar ik sta zeker open voor iets moois zoals Zuid-Korea. En anders blijf ik lekker bij Neptunus, een ploeg met veel talent en een goede teamgeest." 

Prijs
Met Curaçao Neptunus pakte Loek van Mil niet alleen de achttiende landstitel in de historie van de Rotterdamse club, hij kreeg ook een individuele prijs. "Dat ik MVP van de Holland Series werd, verbaasde me. Ik vind dat er meerdere ploeggenoten die prijs verdienen, maar misschien doe ik mezelf dan tekort. Het is echter redelijk zeldzaam dat een reliever deze prijs krijgt. Maar het is een mooie waardering."

Effectief
Zijn kwaliteit is hard gooien. "Ik gooi tussen de 150 en 158 kilometer per uur. Deze snelheden kan ik niet lang volhouden en daarom ben ik de reliever (tweede werper). Ik ben veel effectiever in één of twee innings omdat je dan een tegenstander nog kunt verrassen."

Oss
Van Mil woonde bijna de helft van zijn leven in het buitenland. Sinds 2015 heeft hij weer een huis in 'zijn' Oss. "Ik heb in wereldsteden als Los Angeles en Tokio gewoond. Daarbij is Amsterdam bijvoorbeeld maar een dorp. Nederland is zo klein dat je overal snel bent. Toen er een mogelijkheid kwam om in Oss een huis te kopen, hebben we dat gedaan. Hier wonen familieleden en vrienden en voel ik me prettig."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant