De Berghse Tafel met rechts Tonny van Gaal en Yvonne Muskens.
De Berghse Tafel met rechts Tonny van Gaal en Yvonne Muskens.

Berghse Tafel bestrijdt eenzaamheid en verbindt

Algemeen 632 keer gelezen

BERGHEM | De Berghse Tafel, een initiatief van Stichting BerghsLeven, vierde op donderdag 5 april haar 1-jarig bestaan. "We verbinden buurtbewoners met elkaar, niemand hoeft eenzaam te zijn", vertelt vrijwilliger Yvonne Muskens (62).

door Saraï van Well

Een jaar geleden werd de Berghse Tafel opgericht in het kader van de participatie samenleving, waarbij wordt geacht dat burgers niet zoveel op de overheid steunen, maar meer op de mensen om hen heen. "Mensen moeten steeds meer dingen zelf doen en hebben niet altijd een groot netwerk, wij zorgen dat ze kennis maken met buurtbewoners. Zo kregen we een vraag van een oudere meneer die zijn tuin niet meer kon onderhouden, we hebben hem kunnen koppelen aan een dorpsgenoot die wat tijd over had", aldus Muskens, gastvrouw bij de Berghse Tafel.

Netwerk uitbreiden
Iedere week verzamelen zich op donderdag tussen 14.00 en 16.00 twintig mensen in de Berchplaets waar de Berghse Tafel wordt georganiseerd. Muskens is vrijwilliger van het eerste uur. "Tijdens de opening vorig jaar ben ik komen kijken en ik ben niet meer weggegaan. Ik ben van huis uit ziekenverzorgster en had net een zware tijd achter de rug. Ik wilde graag mijn netwerk uitbreiden, weer met mensen in contact komen. Dat ik mensen nu kan helpen geeft een goed gevoel. Om mensen te zien lachen, daar doe ik het voor. Het mes snijdt aan twee kanten, ik help mensen maar krijg er ook zeker veel voor terug."

Eenzaamheid bestrijden
Naast Muskens werken nog 50 andere vrijwilligers bij de stichting BerghsLeven. De vrijwilligers zetten zich onder andere in tegen eenzaamheid. "We zijn er om een praatje te maken, maar stimuleren ook dat mensen zelf initiatief nemen om nieuwe mensen te ontmoeten. Zo hebben we kookclubjes die worden opgezet vanuit de Berghse Tafel. Mensen komen dan samen om te koken en eten. Iedere dag alleen aan de keukentafel zitten is voor niemand gezellig. Als zo'n groep eenmaal loopt, dan laten we het aan de mensen zelf over om het voort te zetten." Naast de kookclub is er iedere derde donderdag van de maand een inloopspreekuur voor vragen over laptops, tablets en smartphones. Ook is Muskens bezig met het opzetten van een scootmobiel club. "We willen meer mensen naar buiten krijgen en tochten organiseren."

Lees meer in de woensdageditie van Weekblad Regio Oss.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant