Een archieffoto van de Berghemse kindervakantieweek.
Een archieffoto van de Berghemse kindervakantieweek.

'Het kind blijft in de vakantieweek centraal staan'

Algemeen 795 keer gelezen

BERGHEM | De kindervakantieweek 2018 staat van 13 tot en met 17 augustus op het programma in Berghem. Het is de vijftigste editie en dus een extra feestelijke. We gingen langs bij Ans van der Burgt, voorzitter van de Stichting Jeugd en Jongeren. Ze was er alle edities bij als vrijwilliger, maar de komende is voor haar de laatste. Ze draagt het stokje als voorzitter over en kijkt met een goed gevoel terug op al die jaren. "Ik ben ontzettend trots geweest op de steun vanuit de Berghemse gemeenschap."

door Leon Voskamp

Als er iemand in Berghem actief is als vrijwilliger, dan is het Ans van der Burgt wel. We beperken ons dit verhaal tot de kindervakantieweek en gaan 50 jaar terug in de tijd. "Er was die tijd in Berghem niet veel meer dan scouting, voetbal en het gilde. Toen er een open huis kwam, kwamen we met een aantal mensen op het idee om een kindervakantieweek te starten. Daar was echt vraag naar. In 1968 was de eerste editie en de daaropvolgende jaren meldden steeds meer kinderen zich aan. De eerste jaren organiseerden we op vier zaterdagen in de vakantie allerlei activiteiten. Van koekhappen tot spijkerpoepen; spellen die we nu nog steeds doen. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat er in al die jaren niet heel veel is veranderd. Het kind blijft altijd centraal staan. Ze krijgen aandacht en ondernemen samen leuke dingen."

Bossen
De stichting heeft in de loop der jaren diverse onderkomens gehad. "In de beginjaren waren de activiteiten midden in het dorp. Daarna gingen we met tractoren naar Hoessenbosch en sinds het zilveren jubileum hebben we een unieke locatie aan de Rijsvensestraat. Kinderen hebben allerlei mogelijkheden om zich te vermaken. Veilig is het ook, want we maken er een afgesloten terrein van."

Vrijwilligers
Dit jaar doen er 620 kinderen mee aan de kindervakantieweek, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar. "We zijn de grootste van de gemeente Oss en zijn trots op het aantal aanmeldingen. Bij ons is er geen verplichting dat kinderen per se uit Berghem moeten komen. Nee, het gaat erom dat de basisschoolkinderen een fijne vakantie hebben. Mooi om te zien is dat kinderen die wat ouder zijn, doorgroeien tot vrijwilliger. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Sowieso hebben we niets te klagen wat betreft het aantal vrijwilligers. Een paar honderd mensen helpen mee om een succes van de week te maken." Nieuwe vrijwilligers zijn uiteraard welkom en kunnen zich aanmelden via (06) 12 87 55 59.

Afscheid
Van der Burgt kijkt uit naar de jubileumeditie met het thema 'Feestelijk terug in de tijd'. Daarna kan ze afscheid gaan nemen. "Eén van de mooiste dingen tijdens de kindervakantieweek in Berghem vind ik de saamhorigheid. Als er iets geregeld moet worden, staan er altijd mensen klaar. Dat typeert ook wel de plaats Berghem, de inwoners hebben altijd achter de kindervakantieweek gestaan. Of ik er volgend jaar bij ben? Nee, ik ga mijn opvolger niet voor de voeten lopen. Maar uiteraard ben ik bereikbaar als ze iets willen weten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant