De Berchplaets.
De Berchplaets. Foto: Leon Voskamp

Interactieve voorstelling 'Boerderij in de buurt'

Algemeen 209 keer gelezen

BERGHEM | Agrarische leegstand is een toenemend probleem, ook in Noord-Brabant. Daarover wordt, op initiatief van toneelvereniging Amicitia, op zaterdag 6 oktober in De Berchplaets de voorstelling 'Boerderij in de buurt' gespeeld.

Met deze voorstelling, die ontwikkeld en geproduceerd is door Agrarisch Erfgoed Nederland, willen zij een discussie op gang brengen over de toekomst van het platteland. "En speciaal over het behoud van historische boerderijen. De verwachting is dat door schaalvergroting en het beleid van de provincie de komende jaren veel boeren zullen stoppen. Met als gevolg dat het aantal waardevolle boerderijen onder druk komt te staan", staat in een persbericht. "Agrarische leegstand wordt, ook in Brabant, een toenemend probleem. Het gebouwde agrarisch erfgoed is als vanzelfsprekend verbonden met het omliggende land en de sociale structuur van haar bewoners. Deze van oorsprong agrarische cultuur ontmoet steeds meer 'stadse' invloeden."

Interactief
'Boerderij in de buurt' is een interactieve theatervoorstelling, waarbij het verhaal verteld wordt van de veranderingen in landelijk gebied. Dat gebeurt aan de hand van twee boerderijen en hun bewoners die elkaar in de weg zitten. De ene boert, de andere wil wat anders. "Het toneelstuk lijkt een charmant middel om deze actuele discussie op te starten. De aanwezigen krijgen dan ook in de pauze van de voorstelling gelegenheid op het stuk te reageren. Daarna volgt de verrassende ontknoping. Kortom een stuk om gezamenlijk, zowel boeren, burgers als buitenlui, op een plezierige wijze met elkaar in contact te brengen."

Kaartverkoop
Voor zowel de middag- als avondvoorstelling zijn kaarten te reserveren via e-mailadres amicitiaberghem@hotmail.com. Deze activiteit wordt ondersteund door de gemeente Oss, Agrarisch Erfgoed Nederland, ZLTO, Zuidelijke land- en tuinbouworganisatie en Rabobank.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant