Afbeelding

Kant-in-lood in Ravenstein

Kunst en cultuur 123 keer gelezen
RAVENSTEIN – Riet Delescen vond het tijd om het artistieke weefsel kant een moderne uitstraling te geven. Het wordt volgens haar nog te vaak in één adem genoemd met ‘oma’s kraagje of een tafelkleedje’. Vandaar dat ze het initiatief nam voor de expositie kant-in-lood, die tot zondag 30 maart te zien is in het museum voor vlakglas- en emaillekunst in Ravenstein.

[image=267710]

"Om in plaats van glas kant te gebruiken bij het maken van glas-in-lood-ramen ligt niet voor de hand. Het idee ontstond toen we met onze groep KANTEON het museum in Ravenstein bezochten. Het kwam ineens in ons op. Het viel niet mee, maar het lukt dus wel. Het mooie is dat je er net als glas gewoon doorheen kunt kijken." Inspiratiebronnen waren voor Delescen bijvoorbeeld de gotische spitsboog en een glas-in-loodraam van Ted Felen met een zwarte kronkel erop. "Die kronkel sprak me erg aan. Het leek mij interessant om daar een eigen variant op te maken. Ik ben er zo’n twee maanden lang intensief mee bezig geweest. Dan moet je denken aan zo’n twee tot drie uur werk per dag. Anders dan bij breien kost het veel tijd als je fouten maakt. Dan gaat er dubbel zoveel tijd in zitten."

[image=267711]

Verhaal
Een boodschap heeft Delescen niet met haar werk. Wel zegt ze dat iedereen er op zijn eigen manier betekenis aan kan geven. "Voor sommigen zit er geen verdere betekenis achter, anderen zien een verhaal." In het museum in Ravenstein is het werk van zo’n twaalf kunstenaars te zien. Sommige werken zijn te koop. Delescen geeft ook les in kant-in-lood. Belangstellenden kunnen kijken op www.rietdelescen.nl of www.museumravenstein.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant