Afbeelding

Ton Slaats neemt afscheid van onderwijs

Onderwijs 274 keer gelezen
OSS – Aan stoppen wil Ton Slaats liever nog niet denken. Voor zijn gevoel zou hij nog wel een aantal jaar door kunnen. Toch komt het afscheid steeds dichterbij. De adjunct directeur, nu teamleider, blikt terug op zijn onderwijscarrière op praktijkschool De Singel, locatie van Het Hooghuis.

[image=275971][image=275972]

“Ik heb hier altijd met veel liefde en plezier gewerkt. Als je bij dit werk geen liefde of plezier hebt, hou je dit ook niet zo lang vol”, zegt Slaats. Hij is 39 jaar in dienst geweest van De Singel, dat nu bij Het Hooghuis hoort. Slaats werkt bijna heel zijn onderwijscarrière al met moeilijk lerende kinderen, maar hij startte niet gelijk in het speciaal onderwijs. Hij begon op de ‘Theresia’. Een lagere school, die tegenwoordig de Teugelaar wordt genoemd. “Na twee jaar hoorde ik van een vacature in het VBO, het voortgezet buitengewoon onderwijs, later speciaal onderwijs genoemd. Hier mocht ik veel handvaardigheidslessen gaan geven zoals hout-, elektra-, metaal-, fietstechnieklessen. Ik voelde me hierbij als een vis in het water, aangezien ik al in het basisonderwijs mijn muzieklessen verwisselde met andere leraren voor handvaardigheidslessen.”

Onafscheidelijk
Al snel werd Ton onafscheidelijk met zijn leerlingen. Hij had erg veel plezier in het werk. Na één jaar werd Ton al benoemd tot adjunct directeur, naast directeur Jos Vlaminckx. Aandacht houden voor het individuele kind staat bij Ton centraal. “Voor elke leerling die aangemeld wordt, pas je maatwerk toe. Ik heb nog erg veel contact met oud-leerlingen. Zij stoppen nog elke dag als ik hen tegenkom, sommigen komen zelfs nog wel eens op bezoek. Daar doe je het voor, hartstikke leuk.” De bijna gepensioneerde Slaats kijkt met erg veel trots en plezier terug op zijn loopbaan. Al zou hij zelf nog graag een aantal jaren door willen gaan, toch komt er op 28 maart een eind aan zijn onderwijscarrière. Hij twijfelt niet aan het belangrijkste aspect van zijn onderwijscarrière: dat de leerlingen uiteindelijk ergens goed terecht zijn gekomen. “Als het klikte met de wensen van de leerling en daarnaast door middel van een stage een baan, dan heb je volgens mij je doel wel bereikt. Daar ben ik erg trots op. Snap je nu waarom ik nog graag een aantal jaren had door willen gaan?”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant