Afbeelding

'Kunst van het weglaten'

Kunst en cultuur 51 keer gelezen
De tweede editie van Kunst aan de Maas is vanaf het voorjaar tot en met september te bezichtigen. Veertig kunstwerken, bedacht door leden van K26 (Stichting Beeldende Kunst Oss) in Oss werden ingezonden. Daaruit zijn er twaalf gekozen door een onafhankelijke jury.

LITHOIJEN – Het eerste kunstwerk van de route van Kunst aan de Maas is ‘vergadering van golven’, ontworpen door Till Willems uit Lithoijen. Ze is lid van K26 (Stichting beeldende kunst) in Oss en heeft met ‘krabbend wezen’, wat eveneens in Lithoijen staat, nog een bijdrage geleverd aan de route.

“Vanaf mijn twintigste vond ik kunst fascinerend, maar omdat ik vroeg kinderen kreeg, een eigen zaak had en geen ruimte voor dingen die geen geld opbrachten, ben ik pas later naar de kunstacademie gegaan.” Vanaf die tijd heeft het Willems nooit meer losgelaten. Ze houdt zich vooral bezig met Chinees penseelschilderen. “Met weinig lijnen iets krachtigs neerzetten, de kunst van het weglaten. Dat moet in een keer en dan staat het of je gooit het weer weg.” Willems richt zich niet op één ding. Ze heeft ook nog een homeopathiepraktijk. “Met tekenen kom ik dicht bij mezelf, dat heeft een wisselwerking met de homeopathie. Het een is inspannend, het ander ontspannend.”

[image=283610]

Streepje koeien
Alles wat uitdaagt tot lijnenspel fascineert Willems, lijnen die overal wel in te zien zijn. “Ik liep een keer met vriendinnen door een natuurgebied. In de verte liepen koeien en ik zei tegen mijn vriendinnen: ‘Kijk een streepje koeien.’ Zij vonden dat echt iets voor mij om te zeggen.” Het thema voor de kunstroute langs de Maas is water. De kunstenares haalt inspiratie uit haar tekeningen, voor een tijd lang heeft ze veel stoelen getekend. “Vergadering van golven heeft een vorm van vier stoelen op hoge poten, zoals een reiger op lange poten staat. De stoelen zijn blauw en lijken ook op golven. Het heeft dus een dubbele betekenis.” ‘Krabbend wezen’ kwam tot stand doordat ze kinderen in de sloot zag springen. Zelf moet ze daar niet aan denken. “Dat gekriebel aan je benen van beestjes die in het water leven.” Willems hoopt nog lang kunst te kunnen maken. “Dat is het leuke eraan, er is geen eind. Het is niet zo dat je met je 65ste met pensioen gaat. Als het niet meer gaat, dan stop je.” Kunst in Lithoijen leeft volgens de kunstenares. “Ik heb veel reacties gehad en de eigenaar van het stuk grond waar ‘vergadering op golven’ staat vindt het geweldig dat het op zijn grond staat. In de plaatselijke horeca vragen mensen regelmatig waar ze de kunstwerken aan de route kunnen vinden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant