Afbeelding

Miss Montreal slotact Fabriek Magnifique

Kunst en cultuur 70 keer gelezen
VEGHEL – Veghel dompelt zich 11, 12 en 13 juli weer drie dagen onder in kunst, cultuur, muziek en food. “Fabriek Magnifique wordt weer een tsunami van kunst en cultuur, die over je heen walst”, verzekert artsitiek directeur Jan van Hoof. Publiekstrekkers zijn Miss Montreal, Frans Bauer, Do en Tania Kross.

[image=218519]

Met het noemen van de ‘grote namen’ wordt bijna onrecht gedaan aan alle andere artiesten en kunstenaars die hun bijdrage leveren. Toch realiseert ook Van Hoof zich dat veel Veghelaren echter al weken wachten op de bekendmaking van dé namen. Maandagmiddag ontvouwde hij het omvangrijke programma van de zesde editie van Fabriek Magnifique (FM) dat tot dit jaar Slokdarmfestival heette. FM is echter véél meer dan muziek. Vooral de verrassende en unieke optredens op onverwachte en bijzondere locaties geven het festival haar kleur en charme. Of de vele honderden amateurs die het podium op één van de 23 locaties betreden. “Voor het muziekprogramma hebben we alleen al 250 aanmeldingen ontvangen van bandjes, dj’s en koren.” Het totale aanbod is, met meer dan vierduizend deelnemers en meer dan vierhonderd optredens, presentaties en exposities overweldigend. “Je kunt in die drie dagen niet alles zien en dat is eigenlijk ook de bedoeling”, stelt Van Hoof met een lach.

Gratis toegang
Belangrijk vindt Van Hoof dat het festival gratis toegankelijk blijft. “Ook al drink en eet je drie dagen lang niks, dan nóg beleef je drie dagen een fantastisch festival. Dat is onze kracht”, aldus de artistiek directeur. Om dit te waarborgen is FM afhankelijk van subsidies, sponsoren en de inzet van héél veel vrijwilligers, waar Van Hoof een diepe buiging voor maakt. “Het is deze editie wel méér trekken geweest”, bekent hij eerlijk. “Het gevolg van de crisis ebt na. We hebben enkele grote sponsoren en - met respect - heel veel ‘kleintjes’. Het middensegment is bijna geheel weggevallen.”
Om ook via een andere weg financiële middelen binnen te krijgen introduceert FM dit jaar de Fabriek Magnifique Breekmunt. Op verschillende plekken kan met deze munt, die een waarde van € 2,50 vertegenwoordigt, worden betaald. “We maken en verkopen de munt zelf”, legt zakelijk directeur Bart Buijs uit. “De winst zit hem voor ons in de marge. Daar kunnen we weer een deel van het programma van betalen.” Ook is er merchandise in de vorm van t-shirts, pins en ovenwanten.
De opening van het kunst- en cultuurcluster aan de Noordkade door gedeputeerde Brigitte van Haaften, op vrijdag 11 juli, betekent ook het startsein van FM. Van Hoof: “Van alle kanten neemt kunst en cultuur dan bezit van het gebouw én van Veghel.” De start van ongetwijfeld weer een overweldigende editie van Fabriek Magnifique.

[image=218467]

[image=218428]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant