Afbeelding

Urbanus gaat voor volle Lievekamp

Kunst en cultuur 102 keer gelezen
OSS – Urbanus was ruim tien jaar niet meer in de theaters te bewonderen. Eind 2011 maakte de komiek/zanger/acteur zijn rentree met vier zeer succesvolle try-outs in een uitverkocht Sportpaleis in Antwerpen. Het gevolg was een theatertour van anderhalf jaar door België. De Vlaming doet nu Nederland aan, waaronder donderdag 10 en vrijdag 11 oktober Theater De Lievekamp in Oss.

[image=259840]

In 2000 stopte Urbanus met optredens en had hij tijd voor andere bezigheden. In 2011 begon het toch weer te kriebelen en plande hij vier try-outs in het Sportpaleis in Antwerpen. “Sommige cabaretiers hebben twintig tot dertig try-outs nodig, maar ik weet al vrij snel of het goed is. Het was wel spannend, want ik had toch tien jaar niet meer opgetreden. Ik had een klein zaaltje kunnen kiezen en dan moeten hopen op mond-tot-mond reclame. Maar ik koos voor het Sportpaleis, een enorme bak met telkens 13 duizend mensen.”

Piratiseren
De reacties op de shows waren lovend en Urbanus startte een tour langs 90 Vlaamse theaters. Zijn voorstelling is een combinatie van oude liedjes, enkele nieuwe liedjes en nieuwe sketches. “De keuze voor nieuwe sketches is bewust geweest. Ik wil niet dat mensen al voor de grappen ‘mee gaan lippen’. Al heb je in deze moderne tijd wel dat een show al snel op YouTube staat. Maar ondanks het ‘piratiseren’ is het voor mensen een kick om live aanwezig te zijn.” De tour in België zorgde voor uitverkochte theaters. “In België was ik er wat geruster op dat de zalen vol zaten, want daar ben ik altijd wel in de publiciteit geweest. En het zijn echt niet alleen bejaarden in de zaal die me nog kennen. Ik ben redelijk besmettelijk en mijn naam is doorgegeven aan een jonger publiek. Het verschil met mij en andere cabaretiers is dat het niet om actualiteit of politiek hoeft te gaan. Met Urbanus krijg je grappen over bijvoorbeeld pastoors of kruiwagens.”

Belangstelling
Na anderhalf jaar Vlaamse schouwburgen is ook in Nederland de belangstelling voor Urbanus groot. “Ik ben snel gewend geraakt aan uitverkochte shows. Maar ik besef ook wel dat ik niet zomaar twaalf jaar uit Nederland weg kan blijven. Toch zijn de zalen vrijwel allemaal vol en daar ben ik superblij mee.” Met zijn 64 jaar Urbanus (“eigenlijk ben ik 67, maar ik ben drie jaar ziek geweest”) is een ervaren rot in het vak. Wat zijn nog zijn ambities? “Ik ben 64 jaar en heb nog iedere dag energie. Na de tournee kijk ik wat ik ga doen.” Kaartverkoop op www.lievekamp.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant