Afbeelding

Macht en pracht in Erp

Kunst en cultuur 77 keer gelezen
ERP – ‘Macht is Pracht’ is komend weekend het thema voor de Open Monumentendagen. Instellingen of personen die vroeger politieke, economische of kerkelijke macht bezaten lieten dat zien in de gebouwen die ze bezaten of bewoonden. Dat gebeurde in de 18e en 19e eeuw ook in Erp. Erthepe zet die gebouwen komende zaterdag en zondag in de schijnwerpers.

Ondanks de geringe welvaart kwamen er in Erp toch een aantal gebouwen tot stand die tot op de dag van vandaag macht en rijkdom uitstralen. Tijdens een korte wandeling door het centrum van Erp is dat te zien. Het oude Raadhuis dat in 1791 naar het ontwerp van Hendrik Verhees uit Boxtel gebouwd werd, is daar een voorbeeld van. Ook de kolossale St. Servatiuskerk die pastoor Van der Sanden in 1843-1844 liet bouwen, straalde uit dat de katholieke kerk weer iets te betekenen had na jarenlange onderdrukking door de protestantse elite. De notabelen in Erp lieten zich ook niet onbetuigd. Ze bouwden woningen die bij hun sociale status pasten. Notaris Meyer betrok in 1859 huize ‘Beuckenrode’ aan het Schansoord. Burgemeester Otten en zijn opvolger Van Mil woonden tijdens hun ambtsperiode in statige huizen vlakbij het Raadhuis.
Het oude Raadhuis is zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Zaterdag zijn er twee rondleidingen in de kerk, om 14.00 en 15.30 uur. Zondag is er nog een rondleiding om 15.30 uur. Van de overige panden kan alleen de buitenkant worden bekeken. Erthepe heeft een speciale folder uitgegeven, waarin de macht en pracht in Erp beschreven wordt. De gratis folder ligt klaar in het UITpunt, de bibliotheek van Erp, bij AH Kanters en Jan Linders in Erp.

[image=256200]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant