Afbeelding

Borneman: 'Het is zo bizar, zo’n grote stap'

Kunst en cultuur 43 keer gelezen
OSS – Waar een cover van Tom Waits iemand wel niet kan brengen. Ossenaar Robin Borneman (27) kan daar sinds kort over spreken. Zijn cover werd van YouTube opgepikt met als resultaat dat hij in november en december gaat touren door Amerika.

[image=254370]

“Een droom die ik eigenlijk nooit heb durven dromen”, noemt Borneman zijn komende trip naar Amerika. Daar gaat hij touren met Trans-Siberian Orchestra (TSO). Dat is een band met een koor, orkest en dus ook zangers en zangeressen. “Qua opzet zou je het kunnen vergelijken met concerten van André Rieu, al zijn onze concerten anders wat muziek betreft. Maar ook TSO brengt een groot podium mee en bouwt er een hele show omheen.” Het feit dat hij opviel bij de producers van de band mag hij danken aan het internet. “Ze hadden mijn cover van Tom Waits op YouTube gezien en vervolgens kreeg ik een mail of ik auditie wilde doen. Ze stuurden me de liedjes op en die moest ik voor de camera zingen.” Wat volgde was een uitnodiging om naar Amerika te gaan, voor wat Borneman dacht een auditie. Dat bleek anders te zijn. “Eigenlijk was het een kennismaking met de lieve mensen van TSO. Toen ik terug was in Nederland, kreeg ik het telefoontje dat ik mee mocht doen. Ik was in de smaak gevallen.” Borneman kan het allemaal nog niet helemaal bevatten. “Het is zo bizar”, zegt hij glimlachend. “Toen het eerste mailtje binnenkwam, dacht ik van: ‘Het zal wel.’ Met die houding ben ik hier mee aan de slag gegaan. En alle reacties zijn erg goed. Dan zeggen ze: ‘Het komt je toe.’ Tja, dat zal dan denk ik ook wel. Maar het is zo bizar, zo’n grote stap.” TSO gaat in twee groepen door Amerika touren. Een groep gaat langs de ‘East Coast’, de andere doet de ‘West Coast’. Elk optreden is in een stadion dat ruimte biedt aan tienduizenden mensen. Borneman weet nog niet welke ‘coast’ hij gaat doen. “Maar de stadions die TSO doet zijn wel al bekend. Vet hoor, als je dat leest. Boston Stadium, New York Stadium en Las Vegas Stadium, om maar een paar plaatsen te noemen.”

[image=254371]

Dearworld
De tour met TSO komt niet in conflict met Dearworld, de band waar hij al jaren mee speelt. En ook Dearworld is druk naam aan het maken, voorzover ze die al niet hebben. Borneman en zijn bandleden hebben al op grote festivals gestaan. Paaspop, Zwarte Cross en Solar bijvoorbeeld. Bijzonder, omdat ze nog geen album hebben uitgebracht. “We hebben een goede reputatie als het om onze optredens gaat. Met onze muziek krijgen we de mensen los. Dat is altijd erg vet om te zien.” In november komt het eerste album uit: Observe, Absorb, Evolve. Binnenkort komen de eerste single en bijbehorende clip al uit. “De eerste single die we uitbrengen is een lied wat volgens ons als band representeert. Dit is echt onze stijl. Ik hoop dan ook dat het bij 3FM wordt gespeeld, dat zou deuren kunnen openen. In januari komt er een presentatie en gaan we een clubtour doen.” De rest van Dearworld heeft er trouwens geen probleem mee dat hun frontman naar Amerika gaat. “Ze zijn mijn beste vrienden en ze gunnen me deze kans. Natuurlijk, de planning is wat aangepast. Maar in november en december hebben we altijd minder optredens dan in de zomer.” Borneman is zich er van bewust dat zijn deelname aan de tour deuren voor hem of Dearworld kan openen, maar veel daaraan denken doet hij niet. “Dat klopt. Maar ik wil eerst dit goed doen, dat is het belangrijkste. En genieten natuurlijk, dat zeker.”

[image=254372]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant