Afbeelding

Laatste toespraak Marc Veldhoven

Onderwijs 68 keer gelezen
OSS - Voor de elfde en laatste keer sprak Marc Veldhoven op de traditionele nieuwjaarsreceptie van ROC de Leijgraaf. Zoals bekend gaat hij het ROC verlaten.

[image=162452]

"2010 was het jaar van de verkiezingen, de formatieperiode en uiteindelijk het gedoogkabinet Rutte/Verhagen. Er staan, als we de plannen van dit nieuwe kabinet mogen geloven, grote veranderingen op stapel voor de ROC’s. Over ongeveer een maand zal minister Marja van Bijsterveldt komen met de Agenda Beroepsonderwijs 2011–2015. Deze agenda zal waarschijnlijk grote consequenties hebben voor alle ROC’s en AOC’s in Nederland. Dit soort grote veranderingen van buitenaf zijn over het algemeen niet echt welkom natuurlijk. Zeker niet als er een bezuinigingsgedachte achter de plannen zit. Maar de plannen van Van Bijsterveldt gaan verder. Naast een bezuinigingsoperatie is de agenda 2011–2015 ook een koerswijziging met mogelijk ook grote gevolgen voor ROC de Leijgraaf. En dat terwijl het prima gaat met De Leijgraaf. Niemand in Noordoost-Brabant zit op dit moment te wachten op grote veranderingen", aldus Veldhoven. Hij vervolgt: "Als we naar ons eigen ROC kijken was het jaar 2010 weer een succesvol jaar. Onze cijfers rond studentensucces en aantallen gediplomeerden per jaar liggen ver boven het landelijk gemiddelde en stijgen nog steeds. Onze uitvalcijfers behoren tot de laagste in de sector en dalen nog steeds. Voor al deze cijfers geldt bovendien dat we de ons omringende ROC’s ver voorblijven. De eerlijkheid gebiedt overigens te zeggen dat ons student tevredenheidscijfer flink boven het landelijk gemiddelde ligt, maar niet veel beter is dan die van de ons omringende ROC’s. Financieel doen we het weer prima. Ons marktaandeel in de regio stijgt, zowel bij het middelbaar beroepsonderwijs voor jongeren als op het gebied van Cursussen & Trainingen voor het bedrijfsleven en de instellingen in Noordoost-Brabant. Zelfs het Loopbaancentrum van De Leijgraaf houdt zich staande in het geweld van bezuinigingen en wetswijzigingen. Kortom een rapport om mee thuis te komen, zou je zo zeggen. Op de valreep van 2010 heeft de inspectie voor het onderwijs op haar website echter instellingsprofielen gepubliceerd voor alle mbo-instellingen. Daar heeft ROC de Leijgraaf flink last van. Daarom kunnen we niet echt blij en tevreden zijn met ons mooie rapport. Het voelt niet goed. En dat komt omdat de mbo-sector zwaar onder druk staat. Op verzoek van de Tweede Kamer zijn er vlak voor de zomer van 2010 onderzoeks-commissies ingesteld naar ‘de bestuurbaarheid van ROC’s’ en naar ‘de kwaliteit van de examinering en de kwalificatiedossiers voor het mbo’. Deze onderzoekscommissies zijn geformeerd door (toen nog) staatssecretaris Marja van Bijsterveldt, nadat ze in de Tweede Kamer zwaar onder druk is gezet door kamerleden die grote hoeveelheden vragen op haar ‘afvuurden’ over de kwaliteit van het beroepsonderwijs en de naleving van wet- en regelgeving door ROC’s."

Vooruitblik
Verder blikte Veldhoven alvast vooruit. "De examinering zal drastisch gaan veranderen. De instroom in mbo 2 zal niet langer drempelloos zijn. Voor iedereen die niet over de juiste papieren beschikt zal de weg open staan naar nieuw op te richten ‘werkscholen’. Zij zijn niet langer welkom in het mbo. De duur van het mbo zal worden ingekort naar gemiddeld 3 jaar, waarbij de onderwijstijd in het eerste jaar zal worden geïntensiveerd. Het mbo 4-diploma zal niet zonder meer toegang geven tot het hbo. Zeker voor niet verwante opleidingen. De volwasseneneducatie zal weer onder OC&W gaan vallen en zal grotendeels worden uitgegeven aan het VAVO (Algemeen Voortgezet Onderwijs voor Volwassenen). Dit is zomaar een greep uit een set maatregelen die samen de ROC’s en het mbo aardig op zijn kop zullen zetten. Als dit door gaat dan zijn de ROC’s de komende jaren, als ze niet oppassen, vooral bezig met ombuigen, reorganiseren en herstructureren."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant