Afbeelding

Toekomst van woningmarkt in Oss

Wonen 157 keer gelezen
OSS – De gemeente Oss presenteerde woensdagmiddag het Woonwensenonderzoek 2011. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Companen uit Arnhem en bewerkt door het bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente ’s-Hertogenbosch. "Als gemeente Oss kunnen we niet stil zitten, we zetten de schouders eronder. Een heldere blik op wonen in Oss is door de crisis meer nodig dan ooit", vertelt wethouder Wonen Hendrik Hoeksema.

[image=195263]

Onderzoekster Janine Meesters van de gemeente ’s-Hertogenbosch presenteerde het onderzoek. Aan de Ossenaren werd gevraagd hoe snel iemand een passende woning vindt. 22 procent ziet deze kansen positief. De meesten vinden geen passende woning omdat die er volgens hen niet is. "De Ossenaren stellen best veel eisen aan hun woning. Ze letten op bijvoorbeeld locatie, grootte en prijs maar dit is niet conjunctuur gevoelig." Maar wat zijn op dit moment de woonwensen van de Osse inwoners? Ruim de helft van de ondervraagden wil graag een huis kopen. De rijtjeswoningen zijn daarin het populairst. 35 procent van de starters wil vanwege studie uit Oss vertrekken. 65-plussers hebben meer belangstelling voor ruime en comfortabele appartementen. De huizen van na de oorlog zijn sterk verouderd en de 65-plussers willen graag naar een dergelijke woning verhuizen.

Toekomst huizenmarkt
Meesters ziet een aantal trends op de woningmarkt. "Er is meer vraag naar eenpersoonshuizen. Niet alleen jongeren en ouderen vragen naar zo’n woning. 40-plussers die een relatie verbreken, wonen liever alleen." Woningeigenaren letten steeds meer op hun energieverbruik. Deze kosten worden steeds duurder en daardoor komen gezinnen met lage inkomens in de problemen. In de toekomst is er steeds meer vraag naar de zogenaamde gestapelde bouw. Over tien jaar ontstaat er een overschot op vrijstaande woningen in de kleine kernen van Oss. Dat kan in een kleine gemeenschap zoals Megen wel oplopen tot tien procent van de markt. De huizenprijzen zullen dan volgens Meesters dramatisch laag zijn.

[image=195262]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant