Afbeelding

Vraag en aanbod in 100 jaar onderwijs

Onderwijs 90 keer gelezen
OSS – Scholen en ondernemers hebben elkaar veel te bieden. Dat gegeven liep als een rode draad door de startbijeenkomst van honderd jaar beroepsonderwijs in Oss en omgeving in het Hooghuis locatie Oss-Zuid.

Bij de opening van het eeuwfeest waren zowel burgemeester Herman Klitsie als de wethouders Chris Ermers en Jan van Loon aanwezig. Vóór de bijeenkomst waren beide wethouders ook present bij de officiele ingebruikname van een gloednieuwe cnc machine, die de school heeft gekregen van Kusters Metaalverwerking uit Oss, bij gelegenheid van hun 35-jarig jubileum. Het programma van het eeuwfeest werd met bordjes op een hek gepresenteerd. Het laatste bordje werd in aanwezig van Klitsie en een aantal leerlingen opgehangen. Zo gaan de leerlingen bijvoorbeeld in oktober op creatieve wijze aan het werk met een kunstenaar en gaan ze in mei op de markt laten zien wat ze allemaal voor talent in huis hebben.

[image=83113]

Historie
Klitsie ging in zijn toespraak in op de historie van het beroepsonderwijs. ”De eerste cursus op schaal tekenen vond kort na 1900 plaats in een schooltje aan de Torenstaat. Deze vorm van onderwijs voldeed zo goed, dat op 13 april 1909 de Vereniging Ambachtsonderwijs voor Oss en omstreken het levenslicht zag. Met dank aan grootindustrieel Jan Jurgen kon een school aan de Monsterstraat op 2 januari 1910 een vliegende start maken.”

Samenwerking
Locatiedirecteur Frans Joseph blikte niet alleen terug, maar haalde ook de samenwerking tussen scholen en bedrijven aan. ”Ooit dacht de school te weten wat goed was, en hield weinig rekening met de wensen uit het bedrijfsleven. Nu sluiten vraag en aanbod veel beter op elkaar aan.” Voorzitter Harry Grimmius was het daar roerend mee eens. ”We moeten midden in de samenleving staan. Goed onderwijs is gericht op een breed terrein van het beroepenveld, dat is het fundament voor een gezonde economische ontwikkeling.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant